Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Kraj besedoval se starosty. Dotace mají pomoct silnicím i zdravotnictví

Havarijní stav a možnost získat evropské dotace. Kritéria nejen pro přednostní opravy silnic probírali zástupci vedení kraje se starosty obcí. V Olomouci se konala konference místních samospráv, na setkání dorazilo dvě stě starostů a starostek.

Schůze vedení samospráv a kraje znovu otevřela témata stavu silnic, oblasti sociálních záležitostí, zdravotnictví a odpadového hospodářství. Všemi oblastmi pak prostupuje dotační politika a možnost získat peníze z Evropské unie a od státu.

„Zaměřujeme se především na rekonstrukce cest, na které jsme schopni získat dotace. To se týká především silnic II. třídy – zlepšení jejich stavu už je v regionu vidět. Velkým problémem jsou komunikace III. třídy a mosty i propustky na nich. Na ty jdou peníze přímo z rozpočtu kraje. My proto vybíráme takové, jejichž stav hrozí bez urychlené opravy uzavřením,“ prohlásil Michal Zácha, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy.

V Rudě nad Moravou po nové silnici. Na severu regionu skončila dvojice oprav

Dva zrekonstruované úseky silnic mohou nově využívat řidiči na Hanušovicku. Opravené cesta v Rudě nad Moravou a spojnice mezi obcí Bohdíkovem a jeho místní částí Komňátka si vyžádaly investici 50 milionů korun. Náklady pokryla státní dotace.

Opravy silnic a zajištění obslužnosti pro veřejnost představují druhou nejnákladnější položku krajského rozpočtu.

„Samozřejmě nemůžeme zrekonstruovat všechny silnice naráz. Pomoci by mohla také změna legislativy tak, aby tranzit byl nucen respektovat dopravní značení nejen na objízdných trasách,“ uvedl Michal Zácha

Zdravotnictví bude pokračovat v modernizaci záchranné služby a stavbě nových výjezdových základen záchranářů. Podobně jako v oblasti sociálních služeb i zde hejtmanství cílí na lepší dosažitelnost péče.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB - Hejtman Josef Suchánek

Štítky Hejtmanství, starosta, Olomoucký kraj, dotace, silnice, Olomouc, Evropská unie, Michal Zácha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj besedoval se starosty. Dotace mají pomoct silnicím i zdravotnictví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.