Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Regionální rada Střední Morava se nehodlá smířit s tím, že hradní kancléř Mynář nemusí vracet dotaci

Regionální rada Střední Morava, která má pod palcem evropské dotace, se nehodlá smířit s tím, že firma hradního kancléře Vratislava Mynáře nemusí vracet šestimilionovou dotaci na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Výbor se obrátí na nejvyššího státního zástupce, aby podal správní žalobu.

Dotace čerpala v roce 2011 firma Clever Management Vratislava Mynáře, který je kancléřem prezidenta Miloše Zemana. Při žádosti o peníze měla uvést, zda na projekt dostala i jiné dotace z veřejných zdrojů, což neudělala. Ministerstvo financí však letos v květnu rozhodlo, že Mynářova firma dotace vracet nemusí.  

"Nejdůležitějším bodem na jednání Výboru regionální rady regionu soudržnosti Střední Moravy bylo rozhodnutí o podání podnětu s žádostí o podání správní žaloby z důvodu závažného veřejného zájmu ve věci rozhodnutí ministerstva financí," potvrdil člen výboru a náměstek hejtmana Jan Šafařík (Spojenci).

Podle něho je nepřijatelné, aby případ skončil. "Jde o kauzu penzionu kancléře Mynáře v Osvětimanech, kdy v žádostech o dotace lživě uváděl některé skutečnosti. Pokud by byly uvedeny pravdivě, dotace by nedostal. Ministerstvo financí v tom bohužel problém nevidí," vysvětlil Šafařík.

Mynář: ministerstvo vydalo standardní rozhodnutí

Mynář s postupem regionální rady nesouhlasí. "Celá věc působí jako snaha ROP zakrýt vlastní pochybení na můj účet. ROP Střední Morava není legitimován k podání správní žaloby. Žalobu může podat pouze nejvyšší státní zástupce, musí jít o zcela výjimečný a excesivní případ," reagoval hradní kancléř.

Podle něho ministerstvo financí vydalo standardní a řádně odůvodněné rozhodnutí. "Toto rozhodnutí odpovídá i původním závěrům ROP Střední Morava. Rozhodnutí není výjimečné ani částkou stanovené sankce a týká se věci více než třináct let staré," dodal Mynář.

Hradního kancléře stíhá policie

Mynáře, jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana, obvinili letos v únoru policisté z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Kancléř podal proti usnesení o zahájení stíhání stížnost, dozorující státní zástupce ji zamítl. Mynář své stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií.

Hůlka vrátil Zemanovi státní vyznamenání. Poslal ho poštou. Je to má výzva společnosti, řekl

Zpěvák Daniel Hůlka vrátil tento týden prezidentu Miloši Zemanovi Medaili za zásluhy, kterou od něj převzal před čtyřmi lety. Státní vyznamenání mu zaslal poštou, protože osobně ho na Hradě nechtěli převzít. Hůlka to dnes uvedl na svém facebooku....

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Miloš Zeman | Zdroj seznamzpravy.cz

Štítky Mynář, dotace, ROP, Šafařík, Olomouc, Vratislav Mynář, Střední Morava, žaloba, státní zástupce, Osvětimany, Miloš Zeman, okres Uherské Hradiště, Jan Šafařík, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Beránek

Je to obyčejný zloděj a lhář.

Pátek, 10. září 2021, 21:24Odpovědět

Regionální rada Střední Morava se nehodlá smířit s tím, že hradní kancléř Mynář nemusí vracet dotaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.