Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Areál Hanáckého muzea v Příkazích se rozrůstá o unikátní 500 let starou stodolu

Areál Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích na Olomoucku se rozrůstá o nový objekt, unikátní téměř 500 let starou roubenou stodolu, která dosud stála ve Skaličce na Hranicku. Na jejím přesunu a montáži pracují v těchto dnech odborníci, náročný transport přijde na 4,4 miliony korun.

"Na příkladu stodoly ze Skaličky budeme moci návštěvníkům ukázat, jak vypadaly dřevěné stavby na Hané před masivním rozvojem hliněné architektury," uvedl vedoucí Hanáckého muzea v přírodě Petr Vodešil.

Stodola byla rozebrána ve Skaličce loni na podzim, její části prošly odborným restaurátorským, konzervačním a tesařským zásahem, aby se obnovila stabilita objektu a prvky ze 16. století nebyly dále poškozovány povětrnostními podmínkami. O přesunu stodoly odborníci rozhodli před dvěma lety, jedním z důvodů byla záchrana unikátní památky.

"Některé části původních prvků byly nahrazeny kopiemi a byly vyrobeny také potřebné kovářské prvky. Zároveň byly v původních profilech připraveny i potřebné ručně tesané trámy a zejména mohutné štípané prvky roubení," doplnil Vodešil.

Roubená stodola stála původně za selskou usedlostí čp. 3 ve Skaličce u Hranic. Unikátní je podle odborníků datování dřevěných prvků této stodoly z doby kolem roku 1560 pomocí dendrochronologie, což řadí stodolu k nejstarším dřevěným objektům na území České republiky.

Další zajímavostí je roubená konstrukce, která není sestavena z klasických tesaných trámů, ale z mohutných kuláčů o průměru kolem 50 centimetrů rozštípnutých na poloviny. Jeden kmen tak byl po rozštípnutí použit ve dvou stěnách.

V muzeu jsou k vidění i čtyři špaletové stodoly

Přesun stodoly je dlouhodobě největší investicí v Hanáckém muzeu v přírodě v Příkazích. Převážnou část nákladů hradí dotace zřizovatele, ministerstva kultury. Práce by měly skončit na konci října. Pro návštěvníky muzea bude stodola slavnostně zpřístupněna na začátku nové návštěvnické sezony, v květnu 2022.

Soubor staveb lidové architektury známý též jako Hanácký skanzen je jedinečným souborem lidového stavitelství z Hané, kterou představují zejména čtyři špaletové stodoly z první poloviny 19. století a kompletní hanácký statek s obytnou a hospodářskou částí z roku 1875. Na ně navazují zahrady se starými ovocnými stromy. 

Stavby v areálu jsou nemovitými kulturními památkami, jsou vybaveny venkovským mobiliářem z let 1799 až 1950.

Přerovské muzeum představuje Děsivé školní obrazy. Jde o dobové didaktické pomůcky

Zpestřit začátek školního roku se rozhodlo Muzeum Komenského v Přerově. V seriálu s názvem Děsivé školní obrazy představuje sugestivní dobové didaktické pomůcky, které měly zapůsobit na naše předky a zůstat jim v paměti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Hanácké muzeum v přírodě

Štítky Hanácké muzeum, stodola, Příkazy, Olomoucko, muzeum, skanzen, Skalička (Zábřeh), Olomoucký kraj, Haná, Ministerstvo kultury České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Areál Hanáckého muzea v Příkazích se rozrůstá o unikátní 500 let starou stodolu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.