Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Přerovské muzeum představuje Děsivé školní obrazy. Jde o dobové didaktické pomůcky

Zpestřit začátek školního roku se rozhodlo Muzeum Komenského v Přerově. V seriálu s názvem Děsivé školní obrazy představuje sugestivní dobové didaktické pomůcky, které měly zapůsobit na naše předky a zůstat jim v paměti.

"Dlouhou dobu jsem správkyní sbírky školní obrazů v přerovském muzeu, která obsahuje více než deset tisíc položek. Při takovém množství je spousta věcí, které zůstávají v depozitářích a nebyly ještě veřejnosti představeny. Inspirovala jsme se řadou knih Děsivé dějiny a uvědomila si, že je i mnoho školních obrazů, které odpovídají na naše fobie nebo ukazují děsivá zvířata nebo děsivé události českých dějin," vysvětlila autorka celého projektu Jarmila Klímová z přerovského muzea.

Pracovníci muzea nakonec vybrali celkem třináct školních obrazů, protože třináctka je nešťastné číslo, které v těchto dnech se začátkem nového školního roku postupně zveřejňují na sociálních sítích. 

Některé z nich Jarmila Klímová opatřila vskutku vtipným komentářem.

Výstražné a lidovýchovné obrázky

Štěpán Andrýsek namaloval v roce 1932 soubor Výstražné a lidovýchovné obrázky. Vydal je s velkým ohlasem nakladatel J. Unger v Brně. Nabádají ke správnému chování, připojeno je mravoučné heslo. Varování před ohněm nebo následky neopatrné manipulace se zbraní patří k těm drastičtějším. Naštěstí měly jen menší formát a nepočítalo se s jejich vystavením na stěně školní třídy.

Horory v říši zvířat

Horory se odehrávají i v říši zvířat! Na nástěnném obrazu německého původu, který byl původně vydán v Lipsku u nakladatele F. F. Wachsmutha v roce 1901, se blíže seznámíme s hmyzem. Bělásek zelný a bělásek ovocný poletují a kladou vajíčka, z nichž se vylíhnou housenky a nemilosrdně začnou spásat vše zelené okolo. Pokud ovšem lumčík žlutonohý nenaklade do těl motýlích housenek svá vajíčka (15 až 35 kusů) a jeho parazitní larvy si z nich neudělají živou spižírnu. Dospělé larvy lumčíka vylezou z těla hostitele, zakuklí se na jeho povrchu a noví lumčíci (vpravo dole) se rozletí do světa.

Poprava vůdců stavovského povstání

Po porážce v bitvě na Bílé hoře roku 1620 bylo 27 vůdců českého stavovského povstání odsouzeno k smrti. Další účastníci byli postiženi rozsáhlými konfiskacemi majetků, část se zachránila odchodem do emigrace. Poprava odsouzených byla vykonána 21. června 1621 na Staroměstském náměstí na vyvýšeném pódiu a trvala čtyři hodiny. Mečem bylo sťato 24 odsouzených, 3 byli oběšeni. Janu Jesenskému byl před popravou vyříznut jazyk, některým useknuta ruka. Téma zpracoval pro edici České historické obrazy malíř Adolf Kašpar v roce 1925.

Kočka domácí – stavba těla

Školní nástěnný obraz Kočka domácí – stavba těla vymyslel autor Gustav Daněk a realizoval malíř Čeněk Wideman v roce 1950. Obraz má rozměr 70 krát 100 centimetrů a vyšel v nakladatelství Česká grafická Unie v Praze. Z kočky v průřezu se dozvíte téměř vše. Jakou má srst, kostru, vnitřnosti a taky tvar lebky. Zajímali jste se někdy nad rozdíly mezi kostrou člověka a této zdomácnělé šelmy? Pokud ne, dobře si obraz prohlédněte! Dokážete se pak ještě na svou kočičku podívat romantickým pohledem?

Muzeum Komenského výstavou Mezi mraky připomíná historii přerovského letectví

Muzeum Komenského v Přerově otevřelo výstavu o více než stoleté historii přerovského letectví. Výstava také vzdává hold jednomu z nejvýznamnějších přerovských rodáků, armádnímu generálovi a leteckému maršálovi RAF Karlu Janouškovi, od jehož úmrtí...

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum Komenského Přerov

Štítky Děsivé školní obrazy, škola, historie, obraz, Muzeum Komenského, Přerov, muzeum, Muzeum Komenského v Přerově, Jarmila Klímová, Děsivé dějiny, Ján Jesenský, Adolf Kašpar, bitva na Bílé hoře, české stavovské povstání, Česká grafická unie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovské muzeum představuje Děsivé školní obrazy. Jde o dobové didaktické pomůcky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.