Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Obce ze Šternberska si budou samy svážet odpady. Chtějí mít kontrolu nad cenami

Jednadvacet obcí ze Šternberska u Olomouce se rozhodlo, že se samy postarají o svůj komunální odpad. Dlouhodobě nebyly spokojené se svozovými firmami, a založily si proto vlastní společnost. Už od příštího roku chtějí spustit provoz.

Cena za ukládání komunálního odpadu v příštích letech porostou, obce, měst, ale i hejtmanství proto hledají cesty, jak se o odpady postarat a aby jich bylo co nejméně.

K malé revoluci se od příštího roku schyluje na Šternbersku. „Dlouhodobě jsme nespokojení s přístupem společností, které nám odpady svážejí. Snažili jsme se to s nimi opakovaně řešit, ale máme pocit, že s námi nejednají férově,“ popisuje situaci například starostka Domašova u Šternberka Michaela Procházková.

Obcím vadilo především to, že neexistují relevantní data, kolik odpadu vlastně jednotlivé obce vyprodukují. Nakonec jim došla trpělivost a rozhodly se, že se o odpady postarají samy.

Analýza ukázala, že obecní společnost nebude ztrátová

Obecní svozovou firmu založilo jednadvacet obcí z okolí Šternberka, malé osady jako Domašov u Šternberka, ale i větší sídla jako Dolany nebo Bohuňovice nebo i město Moravský Beroun. Vstupní poplatek byl 50 korun na obyvatele. 

Společnost nyní musí nasmlouvat koncová zařízení, překladiště a partnery, kteří se umí o odpady postarat, a samozřejmě nakoupit techniku a nabrat lidi.

„Máme analýzu, že společnost si na sebe vydělá a nebude ztrátová. Úvěry nebo leasingy na nákup potřebného vybavení a techniky pokryjí poplatky od obcí. Obce budou za odpady platit to, co platí doposud, čekáme nicméně daleko větší transparentnost a určitě velký tlak na třídění a osvětu,“ plánuje starostka Procházková.

Například Domašov nyní za odpady platí kolem 400 tisíc korun ročně, z toho necelých 200 tisíc korun jsou poplatky od obyvatel stanovené na 550 korun na osobu a rok. S novou legislativou lze očekávat, že poplatky v příštích letech poletí nahoru.

Zákaz skládkování bude od roku 2030

V Olomouckém kraji vzniká i celokrajský projekt na likvidaci odpadů, první svého druhu v České republice. Zapojily se do něho větší města a desítky obcí. Projekt nedávno prošel razantními změnami.

Na valné hromadě spolku se aktualizovaly stanovy, snížil se počet členů správní rady a bylo zvoleno nové vedení. Organizace se stala skutečně venkovským spolkem, obce se tak nyní mohou lépe koordinovat,“ vysvětlil Martin Šmída (PirSTAN), krajský radní pro životní prostředí, odpady a zemědělství a předseda správní rady spolku Odpady Olomouckého kraje.

Ke změnám došlo i v Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje. Ta má také nové stanovy a vedení a přešla na takzvaný německý model řízení. 

„Teď stojíme na startovní čáře. Cílem je vyrovnat se s novou odpadovou realitou a připravit se na zákaz skládkování v roce 2030,“ uvedl Šmída.

Recyklace a likvidace. Zákaz skládkování přinese změny i navýšení poplatků za odpady

Na řadu složitých otázek a problémů naráží obce při řešení odpadového hospodářství. Systém nakládání s odpady v Olomouckém kraji řeší dvojice organizací, které mají nové vedení i stanovy a musejí se vypořádat také se zákazem skládkování od roku...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EKO-KOM

Štítky komunální odpad, svoz, obec, třídění, Domašov u Šternberka, odpad, Olomouc, poplatek, Olomoucký kraj, Martin Šmída, Piráti a Starostové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce ze Šternberska si budou samy svážet odpady. Chtějí mít kontrolu nad cenami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.