Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Kvůli opravě společenského centra se Prostějov výrazně zadluží. Úvěr bude 180 milionů

Město Prostějov se kvůli rekonstrukci chátrajícího společenského centra ve středu města poprvé výrazně zadluží. Úvěr bude ve výši až 180 milionů korun. Radnice se rozhodla k opravám poté, co zkrachoval plán soukromého investora na stavbu obchodní galerie v centru města.

Kontokorentní úvěr schválilo na svém posledním zasedání prostějovské zastupitelstvo. Zastupitelé vybírali ze čtyři nabídek bank.

"Chtěl bych poděkovat všem zastupitelům, že vůbec nějaký kulturní dům v centru máme a můžeme diskutovat o tom, jak bude vypadat jeho rekonstrukce," poznamenal opoziční zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Řadu let totiž centrum Prostějova blokoval plán soukromého investora, který zde měl vybudovat obchodní galerii za miliardu korun. Součástí jedné z variant byla demolice kulturního domu. Soudy však po letech tahanic smlouvy s městem zrušily.

Úvěr schválilo téměř jednohlasně celé prostějovské zastupitelstvo. Část opozice ovšem namítala, že lepší by byl klasický investiční úvěr, než kontokorent.  

"Lepší by bylo vědět, co chceme dělat a kolik to bude stát, a pak jít cestou investičního úvěru. V případě kontokorentu bude náročné vybalancovat finanční toky města a může to omezit další investice. Nehledě na to, že s růstem cen nemusí 180 milionů stačit," namítl například Petr Kapounek (Na rovinu!).   

Podle radního Tomáše Blumesteina (ODS) je však kontokorent nejlevnějším řešením. "Budeme platit jen za to, co budeme v danou chvíli dlužit. Kontokorent je navíc flexibilní," řekl. 

Radní již vypsali zakázku na projekt

Letos v srpnu radní města schválili vypsání zakázky na projekt rekonstrukce společenského centra. Součástí bude kromě stavebního povolení vizualizace vnějšího vzhledu budovy a interiérů a analýza nákladů na provoz centra. 

„Nabídky budou hodnoceny na základě ekonomické výhodnosti. Při výběru bude rozhodující funkčnost a cena. Celková předpokládaná hodnota veřejné zakázky je 8,5 milionu korun bez DPH. Projektová dokumentace by měla být připravena v termínu do poloviny příštího roku," sdělil primátor Prostějova František Jura (ANO).

Prostějov koupí pozemky na sídlišti Moravská, bude z nich relaxační zóna

Prostějovská radnice koupí od společnosti Gala za 1,5 milionu korun pozemky v areálu sídliště Moravská, které chce využít při chystané revitalizaci této části města s více než třemi desítkami bytových domů. Pozemky budou sloužit jako odpočinková...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky Kulturní a společenské centrum, rekonstrukce, úvěr, Prostějov, kontokorent, František Jura, Petr Kapounek, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli opravě společenského centra se Prostějov výrazně zadluží. Úvěr bude 180 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.