Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Olomoučtí hasiči si při skutečném zásahu vyzkoušeli speciální zařízení, které sami vyvíjeli

Olomoučtí hasiči si nedávno při skutečném zásahu ověřili, že funguje unikátní sada pro manipulaci s vozidly, kterou sami vyvíjeli. Zasahovali na olomouckém sídlišti, kde se zdálo, že hoří jeden ze zaparkovaných automobilů. Pomocí nového zařízení ho rychle a bezpečně dostali pryč.

"Při příjezdu na parkoviště na olomouckém sídlišti Povel hasiči v Heyrovského ulici odhalili, že nejde o požár automobilu, ale že pod nápravou vozidla prasklo vodovodní potrubí s horkou vodou a dírami uniká pára. Pomocí termokamery zjistili, že kapalina v potrubí má zhruba 70 stupňů a že by mohlo hrozit propadnutí vozu," popsala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Velitel zásahu proto rozhodl o odsunu vozidla. Hasiči využili speciálně vyvinuté zařízení a díky transportním vozíkům se jim automobil podařilo bez poškození přesunout na bezpečné místo. Poté zavolali pohotovostní službu, majitele auta a celý prostor ohraničili a vozovku ochladili.

Součástí speciálního zařízení pro manipulaci s vozidly jsou transportní vozíky. Ty olomoučtí hasiči vyvinuli ve spolupráci se soukromou firmou.

"Nasazení přívěsu se předpokládá především u požárů vozidel na alternativní pohon či užitkových vozů, které mají obvykle vyšší hmotnost než klasické osobní automobily. Celá sada se dá využít hlavně v místech nepřístupných pro těžkou techniku, jako jsou podzemní garáže či parkovací domy. Jak vidno, využití je mnohem širší," podotkla Balážová.

Zařízení obsahuje také pneumatické zvedáky s tlakovými láhvemi, vázací prvky s tažnými lany a kladkami a prvky pro stabilizaci vozidel. 

Výhodou vozíků je jejich vysoká nosnost, schopnost překonávat různé překážky, například příčné prahy, nájezdové rampy nebo nerovnosti, a konstrukční odolnost.

Olomoučtí hasiči vynalezli vozík pro zásah u hořícího elektromobilu

Olomoučtí hasiči vyvinuli speciální vozík, který jim usnadní zásah u hořícího elektromobilu. Kvůli vysoce hořlavým akumulátorům je jeho hašení problematické, díky vozíku mohou hasiči vůz odvézt na volné prostranství a tam ochlazovat. Zkoušky...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor

Štítky hasiči, zařízení, vozík, zásah, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučtí hasiči si při skutečném zásahu vyzkoušeli speciální zařízení, které sami vyvíjeli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.