Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Noc vědců lákala malé i velké. Téma času propojilo stovku akcí

Nebývale širokou paletu atraktivních prezentací nabídl letošní ročník Noci vědců v Olomouci. Celorepubliková popularizační akce se rozšířila také do Šternberku, kam zájemci mohli zavítat speciálními autobusovými linkami. Vědecké zajímavosti přilákaly na Hané šest tisíc lidí, návštěvnost byla podle organizátorů srovnatelná jako před covidovou pandemií.

Jedním z tradičních center nočního vědeckého dění byla budova Přírodovědecké fakulty na třídě 17. listopadu. Malým i velkým návštěvníkům se ale otevřely učebny, laboratoře a další sály mnoha institucí ve městě.

Do letošní Noci vědců se zapojila nejen většina součástí Univerzity Palackého v Olomouci či Pevnost poznání, ale také Fakultní nemocnice Olomouc a premiérově i vědecká centra v Olomouci-Holici, Expozice času ve Šternberku nebo Eurocentrum Olomouc.

Již tradiční Noci vědců se každoročně účastní celé rodiny, přináší totiž pestrý výběr aktivit z nejrůznějších koutů lidského poznání pro všechny věkové kategorie, tématem letošního ročníku se stal čas.

O roli času v životě rostlin i včel, nanočásticích či proměně planety v časovém horizontu milionů let se dozvěděli poutavé i praktické informace děti i rodiče v prostorách přírodovědecké fakulty.

Studenti probudili Olomouc. Univerzitu potěšil průzkum proočkovanosti

První týden akademického roku opět oživil Olomouc návratem 23 tisíc studentů nejen do univerzitních poslucháren, ale také do ulic města. Univerzita Palackého připravila i letos nabídku nových studijní oborů. Studenti i zaměstnanci se také musejí...

„Na přírodovědeckou fakultu jezdíme každý rok, pokud to dovoluje epidemiologická situace. Syn chodí do chemického kroužku, proto ho nejvíce zajímají pokusy. Líbily se mu ale i světlomety a deskové hry,“ byla spokojená s návštěvou maminka desetiletého Matyáše Anna Kratochvílová z Uničova.

Po setmění se u nedaleké Pevnosti poznání rozsvítil nafukovací model červené planety Mars. K rozzářenému Marsmelounu se na lov hmyzu začali slétat netopýři, které mohli zájemci s odborným výkladem pozorovat při vycházce do Bezručových sadů.

„Chtěli jsme se večer projít a podívat se na Mars. Do Pevnosti poznání chodíme často, děti baví věda, je to tady perfektní,“ svěřila se Martina Opletalová z Olomouce

Olomoucká fakultní nemocnice nabídla prohlídky technologie potrubní pošty, která zkracuje čas pro transport dokumentů i vzorků krve do laboratoří. Noc vědců v největším zdravotnickém zařízení střední Moravy přinesla také prohlídku pevnosti Tafelberg z poloviny 19. století i ukázky historické medicínské techniky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Noc vědců, věda, Univerzita Palackého, vzdělání, Pevnost poznání, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc, přírodovědecká fakulta, Šternberk, Haná, Univerzita Palackého v Olomouci, Mars

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noc vědců lákala malé i velké. Téma času propojilo stovku akcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.