Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Studenti probudili Olomouc. Univerzitu potěšil průzkum proočkovanosti

První týden akademického roku opět oživil Olomouc návratem 23 tisíc studentů nejen do univerzitních poslucháren, ale také do ulic města. Univerzita Palackého připravila i letos nabídku nových studijní oborů. Studenti i zaměstnanci se také musejí vyrovnat s dodržováním protiepidemických opatření.

Ve vnitřních prostorách školy nařizuje Univerzita povinné nošení respirátorů. Ty však mohou studenti odložit při výuce a v řadě dalších případů, na které pamatují výjimky z nařízení. „Nad rámec platných vládních opatření doporučil pan rektor ochranu dýchacích cest ve všech vnitřních prostorách univerzity, a to i po celou dobu výuky či zkoušek. Další doporučení se pak týkají například příjezdů studentů a zaměstnanců ze zahraničí,“ sdělil mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant.

V Olomouci každoročně navštěvuje dlouhodobé studium přes dva a půl tisíce studentů ze zahraničí, z toho 1600 je ze Slovenska. Další necelé dva tisíce studentů z ciziny zavítá na Hanou na krátkodobé výukové pobyty. Druhá nejstarší univerzita v Česku eviduje posluchače ze stovky zemí světa. „Na zahraniční studenty se samozřejmě vztahují platná vládní opatření pro příjezdy ze zahraničí, která stanovují podmínky pro testování a samoizolaci v souvislosti s aktuálním přehledem rizikových zemí,“ podotkl Havrlant.

Poptávka desetkrát převyšuje nabídku, říká olomoucký Realiťák roku Adam Šimoník

Olomoucký trh realit prochází trendem značného nárůstu cen. Byty různých velikostí i domy k rekonstrukci jsou však stále žádaným zbožím. Podle realitního makléře Adama Šimoníka ze společnosti Vojta Reality se nemovitosti často daří prodat i během...

Před ubytováním ve vysokoškolských kolejích bylo nutné letos doložit certifikát o očkování, prodělané nemoci nebo testu. Univerzita zřídila i speciální testovací místo, z pěti desítek studentů otestovaných antigenními testy měli všichni negativní výsledek.

Průzkumu proočkovanosti se účastnilo 7900 studentů a 1500 zaměstnanců

Několik týdnů před začátkem semestru zjišťovala Univerzita Palackého proočkovanost proti Covidu-19 u studentů a zaměstnanců prostřednictvím anonymního dotazníku. Podle zástupců UP z 9400 vyplněných dotazníků vyplynulo, že aplikaci alespoň jedné dávky vakcíny podstoupilo 80 % respondentů.

„Účast v anketě i její výsledky nás příjemně překvapily, přestože se jedná pouze o orientační průzkum. Jsme si vědomi, že se výsledky nedají bezezbytku přenést na zbytek univerzity, ale jiný nástroj k získání těchto informací v tuto chvíli k dispozici bohužel nemáme,“ konstatoval mluvčí Havrlant.

Nový semestr začal na většině fakult 20. září a už o týden dříve na Lékařské fakultě a Fakultě zdravotnických věd UP. Výuka je v tuto chvíli na všech fakultách prezenční. V případě zhoršení situace v souvislosti s pandemií je podle vedení školy připravena možnost přejít k hybridní a online výuce. U některých velkých přednášek - například na pedagogické fakultě – se po počítá s prezenční i online formou, aby se snížil počet studentů v posluchárnách.

Od právě zahájeného akademického roku se studenti pustili do poznávání nově nabízených oborů. Ty mají zohledňovat i aktuální trendy. „Například Fakulta tělesné kultury UP bude nově nabízet profesní studijní program Aplikovaná, Fakulta zdravotnicích věd UP dva nové navazující magisterské programy Specializace v ošetřovatelství: Sestra pro péči v interních oborech a Specializace v ošetřovatelství: Sestra pro péči v chirurgických oborech,“ zmínil mluvčí s tím, že novinkou je také bakalářský program Průmyslový design, na kterém Univerzita spolupracuje s Vysokou škola báňská – Technickou univerzita Ostrava.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Univerzita Palackého, výuka, studium, fakulta, průzkum, dotazník, koronavirus, covid-19, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, univerzita, Slovensko, Česko, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, Fakulta tělesné kultury Univerzity Palacké

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti probudili Olomouc. Univerzitu potěšil průzkum proočkovanosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.