Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Centrum Olomouce se přenese do Maďarska. Návštěvníci okusí místní jídlo i kulturu

Vůně maďarských specialit i vína, jazzová hudba i sportovní novinka teqball. Centrum Olomouce ožije v pondělí Maďarským dnem. Gastronomický a kulturní program je jedním z výsledků partnerství města s maďarskou Péscí.

Do Maďarska návštěvníky symbolicky na jeden den přenese pestrý program v centru Olomouce. Horní náměstí nabídne maďarskou gastronomii, ochutnávku vín, doprovodný hudební program i atraktivní divadelní představení. „Program na Horním náměstí začíná v 10 hodin, kdy se kuchařský tým z Pécse pustí do přípravy maďarské speciality typické pro oblast Baranya. Na otevřeném ohni bude šéfkuchař Zoltán Teleky vařit fazolový kotlíkový guláš. Ochutnávka bude zdarma a doplní ji i přehlídka vín a prodej dalších typicky maďarských lahůdek,“ popisuje vedoucí oddělení vnějších vztahů magistrátu Zdeňka Podlipská. Maďarskou kuchyni nabídnou na svých menu ten den i některé místní restaurace.

Akci pořádá město ve spolupráci s velvyslanectvími obou zemí, Maďarskou turistickou agenturou a Maďarským kulturním institutem. „Meziměstská partnerství mají přinášet užitek a profitovat z něj mají skutečně všichni. A protože se letošní rok nese ve spolupráci s Maďarskem, chceme Olomoučanům i návštěvníkům města ukázat, jak lze partnerstvím opravdu žít. Znát to v centru Olomouce určitě bude,“ říká s přesvědčením o programu Maďarského dne primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Na programu je v pondělí 27. září také představení tradičního maďarského sportu teqball. „Novinku ve světě sportu ukážou všem zájemcům maďarští animátoři a své zastoupení bude mít v Olomouci i Národní teqballová federace. Naši přátelé navíc stoly pro hru v teqball věnují jako dárek našim dvěma základním školám, a to ZŠ Heyrovského a ZŠ Holečkova,“ vyzdvihl zajímavost náměstek primátora pro vnější vztahy a školství Karel Konečný (ANO). Teqball představuje kombinaci několika sportů na jednom speciálně zaobleném stole.

V rámci doprovodného programu pak atmosféru návštěvníkům v centru města navodí hudební Áfium Jazz Trio z Pécse a dvakrát během dne vystoupí nejstarší loutkové divadlo Bóbita z Pécse s obřími loutkami a herci na chůdách. Malí návštěvníci se kromě divadla zabaví i při tvořivých dílničkách. „Inspirací jim bude tvorba Gábora Pintéra, jednoho z nejúspěšnějších současných maďarských malířů, který v rámci rezidenčního pobytu v Olomouci tvoří v galerii Telegraph,“ doplnila Zdeňka Podlipská.

Maďarský den na Horním náměstí je pomyslným vrcholem letošního bohatého programu Česko-maďarského roku. Ten ale návštěvníky v různých podobách čeká až do prosince, kdy jim prvky maďarské kultury přiblíží ještě výstavy, koncerty i Olomoucké vinné slavnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Pécs

Štítky Olomouc, jídlo, gastronomie, kultura, Maďarsko, Pécs, festival, víno, partnerství, sport, ANO 2011, Karel Konečný, Miroslav Žbánek, Baranya

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum Olomouce se přenese do Maďarska. Návštěvníci okusí místní jídlo i kulturu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.