Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Gigantický sumec na Poděbradech. Málem jsem se vyvrátil, řekl šťastný rybář

Neskutečný zážitek a životní boj s obří rybou přinesl nedělní večer Michalu Staňkovi z Olomouce. Z jezera na Poděbradech se mu podařilo s pomocí přátel vytáhnout gigantického sumce velkého, po změření a zvážení byly míry ohromující - 251 cm a 97 kg. Sumec z oblíbené rekreační lokality může směle konkurovat nejlepším zápisům v celorepublikových záznamech.

Po pěti letech specializace na dravé ryby přišel pro Michala Staňka moment, na který nezapomene. Sumec spolkl nastraženou plotici, následoval záběr a bitva s protivníkem ze skutečně těžké váhy. „Zdolávání trvalo asi třicet minut. Je to neuvěřitelný zážitek. Byl jsem se silami úplně na dně, chodil jsem po kolenou. Ryba si dělala, co chtěla,“ popisoval rybář s Hané, kterému pomáhal také místní hospodář rybářského svazu Josef Faltýnek. V boji se sumcem se museli střídat.

„Je to vynikající rarita, tento sumec je starý minimálně 25 let. Myslím si, že na Poděbradech jsou ještě větší. Představoval jsem si, že sumec velký 250 cm tady je a opravdu se to potvrdilo. Asi nebude jediný, který takové velikosti dorostl,“ uvažoval Josef Faltýnek z místní organizace Olomouc Českého rybářského svazu. Jeho sumčí rekord v Olomouckém kraji měl hodnotu 232 cm, Michal Staněk tak jednoho ze svých učitelů při nedělním večeru na Poděbradech překonal.

„Sumec má obrovskou tlamu, ploutev má jako já dlaň. Když jsem to viděl, tak jsem se málem vyvrátil. Úplně jsem z toho ztratil řeč,“ popisoval trofejní rybu a své bezprostřední dojmy Staněk, který byl technicky na souboj s takto silným soupeřem připraven.
„Nebál jsem se, že by mi ryba mohla urvat montáž. Mám to připravené od zkušeného sumcaře a chytal jsem na stokilové šňůry. Určitě jsem z toho obavy neměl, ale boj to byl neuvěřitelný,“ podotkl.

K vodě jezdí Michal Staněk s udicemi od malička, už více než třicet let. V posledních pěti letech se zaměřoval na dravce a sumce. Vyzkoušel různé lokality, zejména právě Poděbrady, Chomoutovské jezero či řeku Moravu. „Do teď jsem ale žádného sumce nechytil. Tento je první a hned je to moje životní ryba,“ vyprávěl s dojetím v hlase.

Obrovskou rybu ulovil nedaleko příjezdu na Poděbrady, u první pláže v průplavu mezi jezery. Teď nezbývá než odpočinout a rekordní úlovek jaksepatří oslavit. Gratulace se sbíhají ze všech stran. „Oslavy budou určitě obrovské, možná až do pátku. Ve středu mám svátek, ten si možná ani nebudu pamatovat,“ se smíchem uzavřel Staněk. O masové občerstvení bude postaráno, jako vrcholný predátor už se takto velký sumec do vody nevrací. Pro vodní ekosystém už je podle rybářů spíše škůdcem, a tak je nařízený jeho hospodářský odlov.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lukáš Matics

Štítky Rybaření, sumec, Poděbrady, úlovek, Český rybářský svaz, Olomouc, ryby, jezero, Haná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gigantický sumec na Poděbradech. Málem jsem se vyvrátil, řekl šťastný rybář  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.