Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pevnost poznání ožije festivalem inovátorů a kutilů. Na Maker Faire se představí i technologický gigant Honeywell

PR článek

Unikátní jarmark spojující nadšené inovátory, garážové kutily a milovníky vědy s významnými regionálními výrobci a širokou veřejností. Do Olomouce vůbec poprvé zavítá světový festival Maker Faire. Pevnost poznání díky tomu ožije 2. října nevšedními pokusy a hravými workshopy. Svou práci zde představí místní řemeslné dílny, kreativní kolektivy nebo jeden z nejvýznamnějších výrobců v kraji.

Příležitost pro tvůrce, zábava pro návštěvníky

Koncept festivalu Maker Faire vznikl v roce 2006 v americkém San Franciscu a rychle se rozšířil do celého světa. Jeho myšlenkou  je vytvoření prostoru, kde může každý představit svůj koníček, vychytávku, experiment nebo projekt.

První Maker Faire se v České republice konal v roce 2018. Letos se tvůrci představí či představili hned v sedmi českých a moravských městech: vedle Olomouce také v Brně, Plzni, Mladé Boleslavi, Českých Budějovicích, Liberci a Praze.

„Spojujeme inovátory a tvůrce, kteří mají chuť se dělit o svoje nápady, zkušenosti a nadšení. Tvoříme komunitu a motivujeme makery k tomu, aby se třeba nebáli své garážové projekty uvést na trh,” říká jedna z organizátorek festivalu Anna Nebeská.

„Návštěvníkům zase dáváme nahlédnout pod pokličku technologií a ukazujeme, kde a jak lze tvořit a bádat,” dodává.

Dílny, pokusy i vědecká show

Na olomouckém Maker Faire se tak v sobotu 2. října představí zajímavá směsice tvůrců, kreativních kolektivů a technologických společností. Návštěvníci si zkusí vyrobit vlastní vodní raketu, vyzkouší si práci s termokamerou, postaví a vyzvou soupeře v kuličkodráze nebo se zapojí do efektních pokusů s ohněm a tekutým dusíkem v rámci vědecké show.

Vedle kutilů a kreativních dílen bude mít na festivalu své zástupce i regionální technologický gigant Honeywell Aerospace Olomouc. Návštěvníci tak dostanou unikátní příležitost seznámit se výrobními technologiemi celosvětově žádaného dodavatele leteckých komponentů a zároveň si prohlédnout skutečný model proudového motoru. 

„Působíme v zajímavém a kreativním oboru, Maker Faire tak představuje skvělou platformu nejen k prezentaci naší práce, ale i ke spojení s talentovanými lidmi, kteří se nebojí přemýšlet inovativně,” říká generální ředitel Honeywell Aerospace Olomouc Martin Šebesta

Virtuální realita a studentská formule

Podpora zejména mladých lidí k zájmu o technické obory je podle Šebesty součástí dlouhodobé strategie společnosti Honeywell. Na Maker faire tak společně představí i dvě vzdělávací instituce, se kterými olomoucký výrobce úzce spolupracuje. 

„První z nich je Střední průmyslová škola Bruntál, která nás zaujala moderním pojetím výuky, kde nechybí nové technologie a projekty propojené s praxí,” vysvětluje manažer pro materiálové inženýrství Honeywell Aerospace Olomouc Karel Vidrman. Druhou institucí pak bude Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava. „Na Maker Faire představí studenti formuli, kterou sami navrhli, sestavili a závodí s ní na mezinárodní úrovni,” doplňuje Vidrman.

Vedle prezentace škol a modelu proudového motoru se pak návštěvníci u stanoviště Honeywellu seznámí také s fungováním 3D tisku a blue light skeneru nebo si vyzkouší virtuální realitu.

Festival Maker Faire se uskuteční v olomoucké Pevnosti poznání 2. října. Začátek akce je naplánován na deset hodin dopoledne, brány festivalu se uzavřou v osmnáct hodin.  Akce je vhodná pro rodiny s dětmi, vstup i veškerý program jsou pro všechny účastníky zdarma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky maker faire, festival, věda, technika, inovace, Honeywell, honeywell aerospace olomouc, formule, Pevnost poznání, Olomouc, projekt, technologie, Formule 1, Honeywell Aerospace, San Francisco, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pevnost poznání ožije festivalem inovátorů a kutilů. Na Maker Faire se představí i technologický gigant Honeywell  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.