Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Ředitelé Muzea umění Olomouc, otec a syn Zatloukalovi, dostali Stříbrnou medaili předsedy Senátu

Za celoživotní podporu umění obdrželi na den svatého Václava Pavel a Ondřej Zatloukalovi, ředitelé Muzea umění Olomouc, Stříbrnou pamětní medaili předsedy Senátu ČR. Oba řídili muzeum v jiné době, ale v kritickém období. V minulosti mělo muzeum vážné spory například s tehdejším ministrem kultury Antonínem Staňkem.

„Profesora Pavla Zatloukala si vážím jako člověka hlubokého etického myšlení. Své vize dokázal zhmotnit například v projektu Arcidiecézního muzea a je duchovním otcem myšlenky vytvořit jedinečný výstavní prostor, Středoevropské fórum Olomouc,“ uvedl olomoucký senátor Lumír Kantor (za KDU-ČSL), který návrh na ocenění podal. 

„U Ondřeje Zatloukala si velmi cením toho, že Muzeum umění manažersky vyvedl z nejtěžší polistopadové krize ve sporu s tehdejším ministrem kultury Antonínem Staňkem, rehabilitoval prostředí organizace a dokázal obnovit kontinuitu s plnou podporou nového ministra,“ dodal Kantor.

Nynějšího ředitele Ondřeje Zatloukala medaile překvapila. „Beru to především jako ocenění činnosti svého otce, ale do jisté míry i všech zaměstnanců, zejména mého předchůdce Michala Soukupa, který čelil skutečně bezprecedentnímu tlaku ministra Staňka. Je to pro nás velké povzbuzení,“ svěřil se Zatloukal.

Olomoucký senátor Lumír Kantor nominuje na ocenění osobnost z regionu každoročně. Stříbrnou medaili na jeho návrh dostal například emeritní rektor Univerzity Palackého profesor Josef Jařab, olomoucký rodák a antropolog působící na Yaleské univerzitě profesor Leopold Pospíšil nebo skaut a spisovatel Miloš Zet Zapletal.

Stříbrné pamětní medaile uděluje předseda Senátu od roku 2007 významným osobnostem. Letos ji společně se Zatloukalovými obdrželo patnáct českých osobností, například Jiří Suchý, Nora Fridrichová, Jiří Grygar, Šimon Pánek nebo Eva Jiřičná.

SEFO definitivně potvrzeno. Je známa podoba i termín otevření

Dlouho plánovanou expozici středoevropského výtvarného umění (SEFO) vybuduje Muzeum umění definitivně v proluce v Denisově ulici a to podle původního návrhu architekta Jana Šépky. Rozhodnutí dnes oznámilo vedení muzea a ministr kultury Lubomír...

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Muzeum umění Olomouc

Štítky Ondřej Zatloukal, Pavel Zatloukal, Muzeum umění Olomouc, senát, medaile, ocenění, muzeum, předseda senátu, Antonín Staněk, Lumír Kantor, Senát Parlamentu ČR, KDU-ČSL, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelé Muzea umění Olomouc, otec a syn Zatloukalovi, dostali Stříbrnou medaili předsedy Senátu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.