Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Vodopád v Bezručových sadech? U nás v Kocourkově

V dalším dílu Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Jaký máte názor na budování vodopádu v Bezručových sadech v Olomouci poté, co město na jeho zkrášlení uvolnilo čtvrt milionu korun?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Yvona Kubjátová (ČSSD)

Na úvod sděluji, že jde pouze o můj soukromý názor. Žijeme v době, kdy je na jedné straně potřeba velkých finančních prostředků na opravy, údržbu, nákupy, zajištění provozu magistrátu apod. A na straně druhé je problém, odkud tyto finanční prostředky získat. ZMO odsouhlasilo navýšení daně z nemovitostí, chystá se optimalizace zaměstnanců magistrátu apod., a to se zdůvodněním, že je třeba maximálně šetřit. No a pak se dávají finanční prostředky do věcí, které nejsou nezbytně nutné pro provoz našeho krásného města. Tento vodopád bude jistě velmi hezky vypadat, ale pokud chybí peníze jinde, tak je dle mého názoru naprosto zbytný! Není na objednávku veřejné služby a vodopády ano? Opravdu se nám má zdát, že je v pořádku mít problém se sečením trávy, v údržbě a opravách chodníků a silnic a „vyhazovat“ peníze za nadstandardní věci? Měl by se nejdříve stabilizovat rozpočet města a pak vynakládat finanční prostředky za věci, bez kterých se dá ještě chvíli být. A navíc si nemyslím, že si někdo bude myslet, že provoz a údržba bude bez nákladů.

FOTOGALERIE: Jak šel čas s vodopádem

Středa, 27. října 2021, 19:10

FOTOGALERIE: Jak šel čas s vodopádem
FOTOGALERIE: Jak šel čas s vodopádem

Michal Giacintov (KDU-ČSL)

Nápad na obnovení vodopádu v Bezručových sadech považuji za dobrý, ale jeho realizace se bohužel nepodařila. Zde je nutno přiznat, že kritika provádění prací je zcela na místě a stavba vodopádu je smutným příkladem toho, jak by žádná stavba neměla probíhat. V prvé řadě byla naprosto podceněna příprava projektu, který se věnoval pouze technické stránce věci a zcela opominul výtvarnou a architektonickou podobu díla. Ta se nyní řeší dodatečnými úpravami, jak na trubním vedení, tak na přemístění rozvaděče firmami Sanatěs a Elpremo. Konečnou podobu a sadovnické úpravy řeší VFO ve spolupráci se zkušeným zahradním architektem ing. Pavlačkou, tak věřím, že výsledek se bude jak Olomoučanům, tak i návštěvníkům města nakonec líbit.

Hynek Melichar (Piráti a STAN)

Vodopád v Bezručových sadech je vlastně takovou alegorií fungování olomoucké komunální politiky v posledních mnoha letech. Peníze plynou jinam, než by měly, utrácí se za zbytečnosti. Veřejný prostor se neřeší koncepčně a s přízváním architektů či využitím architektonických soutěží. Výsledkem jsou nekvalitní, často zfušovaná a předražená řešení. A takový je i zmíněný vodopád, kde se až v momentě, kdy byl realizován, zjistilo, že po skále vede nevzhledná trubka a hned vedle trčí elektroskříň. Přestože se zodpovědní hájili tím, že se ještě nejedná o konečný stav, bylo nad slunce jasné, že dle projektu to konečný stav byl. Další zbytečné peníze navíc (schválilo se 250 tisíc) pak tedy padly na zamaskování trubky umělou skálou a přesun rozvodné skříně. U nás v Kocourkově.

Jan Holpuch (ODS)

Nápad obnovit vodopád v Bezručových sadech se mi líbil. Současná podoba už výrazně méně. S jistou úlevou jsem přijal vysvětlení, že věc je momentálně „v běhu“, jakkoliv se osobně nemůžu zbavit dojmu, že to celé šlo zvládnout líp. Probíhající diskusi odborníků na téma nízké úrovně odbornosti jiných odborníků proto chápu, ale na rozdíl od některých diskutérů se z toho nehodlám hystericky hroutit. Těším se, až to celé bude hotové, a věřím, že příště se podobné akce podaří hned na „první dobrou“.

Neodpověděli Miloslav Tichý (ANO), Jiří Zima (KSČM), Pavel Grasse (ProOlomouc), Martin Jirotka (SPD), Otakar Bačák (spOLečně).

POLITICKÁ KORIDA: Jak dál s převodem bytů. Zeptali jsme se olomouckých zastupitelů

V dalším dílu Politické koridy předsedové politických klubů nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Jak chcete řešit situaci čtyř stovek nájemníků z Olomouce, kteří před 20 lety složili zálohy na byty, platili nájem a počítali s tím, že jim...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa, Město Olomouc, FB Tomáš Pejpek, FB Za krásnou Olomouc

Štítky politická korida, vodopád, Bezručovy sady, Olomouc, sad, U nás v Kocourkově, peníze, Yvona Kubjátová, ČSSD, Miloslav Tichý, Martin Jirotka, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Vodopád v Bezručových sadech? U nás v Kocourkově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.