Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Červenohorské sedlo staví novou lanovku, otevřít by se měla do Vánoc

Areál na Červenohorském sedle v Jeseníkách se pustil do dlouho plánované stavby nové lanovky o délce zhruba 1500 metrů. Sloupy na jednom ze severních svahů stavějí odborníci za pomoci vrtulníku a jeřábu. Novější typ čtyřsedačkové lanovky nahradí zastaralou lanovou dráhu A vedoucí na Velký Klínovec, náklady přesáhnou 30 milionů korun.

Lanová dráha původem z italského střediska vymění dosavadní zastaralou lanovku na jednom ze severním svahů areálu.

"Momentálně jsme ve fázi, že se betonuje horní a spodní patka, na kterých je umístěna celá technologie lanovky. Sloupy nám v nepřístupném terénu kladl vrtulník, ostatní obstará kolový jeřáb," řekl šéf střediska Martin Dubský. Po postavení sloupů začne kompletování technologie a postupné uvádění lanovky v chod pro konečné zátěžové zkoušky.

Nová lanová dráha bude na místě původní čtyřsedačkové dráhy vyrobené v roce 1988. "Byla to jedna z posledních lanovek bez takzvaného odpojitelného systému, to znamená, že má maximální povolenou přepravní rychlost 2,4 metry za sekundy. Touto rychlostí stejně nikdy nejezdí, neboť nastupování je složité a menší děti nebo starší lidi měli s ním problém," doplnil Dubský.

Lanová dráha, která ji nahradí, je vybavena poslední technologií, je rychlejší a má bublinu, která ochrání lyžaře od nepříznivého počasí. "Přepravní rychlost je taková, že lidé stráví na samotné lanovce polovinu dosavadního času," doplnil vedoucí střediska. 

Odpojitelný systém má na druhou stranu z bezpečnostních důvodů sedačky rozmístěny dále od sebe, přepravní kapacita tak zůstane stejná.

Lanovka bude hotová do Vánoc

Stavbu nové lanovky plánovali zástupci areálu zhruba šest let, museli se přitom vypořádat s řadou překážek včetně povolení i pandemie koronaviru. Svézt by se na ní měli první lyžaři již tuto zimní sezonu. "Nedovedu si to představit, že bychom to neměli na Vánoce v provozu. Čeká nás ještě geodetické zaměřování, rozběhy, různé zkoušky," dodal Dubský.

Lyžařské areály loni přišly kvůli koronavirovým opatřením o celou sezonu. Na Červenohorském sedle po zrušení opatření spustili jako jediní vleky 10. května, lyžaři měli k dispozici modrou sjezdovku se zhruba 30 centimetry sněhu, lyžovali tehdy při téměř letních teplotách.

Podle zástupců areálu to byl první a zároveň poslední den tehdejší zimní sezony, od té letošní si provozovatelé středisek slibují, že bude již zcela normální.

Provoz ski areálů během svátků by mohl v Jeseníkách zachránit lyžařskou sezónu, říkají provozovatelé

Pokud vláda povolí provoz ski areálů na vánoční svátky, bude podle provozovatelů lyžařských středisek v Jeseníkách zimní sezona zachráněna. Podle vedoucích areálu právě návštěvnost na konci roku přináší největší tržby. Na oddalování termínů...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Červenohorské sedlo

Štítky Červenohorské sedlo, lanovka, stavby, Jeseníky, lanová dráha, Vánoce, technologie, Velký Klínovec, lyžař, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Červenohorské sedlo staví novou lanovku, otevřít by se měla do Vánoc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.