Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Studenti z Jeseníku vypustili sondu k hranicích vesmíru. Za pár hodin ji našli o sto kilometrů dál

Stratosférickou sondu Apollo M vypustili před pár dny až k hranicím vesmíru studenti jesenické průmyslovky. Sledovali její let a sondu ve stejný den našli asi o sto kilometrů dál. Studenti z Jeseníku tak ukončili půlroční práci na projektu s názvem Dotkni se vesmíru.

Sondu studenti vypustili minulý čtvrtek z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Doletěla až k obci Dražkov u Pardubic.

„Projekt Dotkni se vesmíru je příležitostí, jak rozvíjet naše studenty. Spojení techniky spolu s týmovou spoluprací, komunikací a rozvojem kompetencí studentů představuje vysokou přidanou hodnotu," je přesvědčen ředitel Střední průmyslové školy v Jeseníku Jiří Viterna.

Studentský tým byl rozdělený do dvou skupin. Jedna sondu v daný čas vypustila z Prahy, druhá skupina vyrazila na předem vytipované místo dopadu, aby včas zachytila signál, který sonda vydávala. Pátrání na místě trvalo téměř dvě hodiny. Pátrači prozkoumali například kukuřičné pole, pastviny a zahrady.

„Přidal jsem se k pátrací skupině a můžu říct, že chvílemi jsme byli dost nervózní, jestli sondu vůbec najdeme. Přípravy před vypuštěním trvaly půl roku a nakonec jsme byli úspěšní. Projekt nám dal možnost zkusit si profesi meteorologa a dotknout se vesmíru,“ svěřil se velitel letu Miroslav Juhaňák, student čtvrtého ročníku oboru strojírenství.

Studentský tým nyní čeká práce se zpracováním dat a fotografií zakřivení Země, které jsou uloženy v sondě. Výsledkem bude video a unikátní snímky z výšky asi 35 kilometrů nad povrchem země, kam se nedostanou ani letadla.

„Všichni žáci dali projektu sto procent, jsme na ně pyšný. Sice nás z pole zemědělci hnali vidlemi, ale my jsme se nenechali," dodal se smíchem učitel fyziky David Pišek.

Projekt Dotkni se vesmíru začal v března a končí v polovině prosince letošního roku společnou konferencí v Praze, kde proběhne prezentace výsledků. Celkem se zapojilo do něho 45 škol z celé České republiky.

Střední průmyslová škola v Jeseníku připravuje kurz pilotování dronu

Střední průmyslová škola Jeseník připravila pro své studenty specializovaný projekt DRONE EXPERT. Absolventi získají kvalifikaci pro práci s bezpilotními zařízeními, jako jsou drony. Připraveno je bezmála tři tisíce hodin teoretické a praktické...

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Město Jeseník

Štítky sonda, vesmír, studenti, Apollo M, Střední průmyslová škola, Jeseník, kosmická sonda, projekt, Praha, Program Apollo, Český hydrometeorologický ústav, Pardubice, Dražkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti z Jeseníku vypustili sondu k hranicích vesmíru. Za pár hodin ji našli o sto kilometrů dál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.