Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Nová stezka i lávka. Olomouc investovala do cest pro cyklisty

Na dvou lokalitách v okolí Olomouce investovalo město do vylepšení komfortu a bezpečnosti pro cyklisty. Nedaleko Chomoutova vznikla nová lávka přes říčku Sitku, původní můstek byl už v havarijním stavu. Výstavba více než 400 metrů cyklostezky se pak rozběhla od Nemilan směrem do Kožušan.

Stavební stroje už vyjely za olomouckou část Nemilany, kde proběhne přeměna polní cesty v asfaltovobetonovou cyklostezku. Náklady na její vybudování jsou přes 2,6 milionu korun. Více než 1,7 milionu korun pokrývá dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury, dalších 260 tisíc přispěl Olomoucký kraj.

Pokud nedojde ke zdržení, mohli by podle zástupců města cyklisté otestovat nový úsek ještě v letošním roce. Stezka naváže v Nemilanech na zpevněnou účelovou komunikaci vedoucí od ulice Kožušanská k estakádě dálnice D35. Stavba začíná právě pod dálničním mostem.

Stezka z Nemilan do Kožušan je posledním dílem, který na území města Olomouce ještě chybí ke konečnému propojení nadregionální Moravské cyklotrasy. Ta na území České republiky prochází celým Olomouckým krajem a částí Zlínského a Jihomoravského.

„Jsem moc rád, když se nám daří doplňovat další úseky ve městě i v okrajových částech, na které olomoučtí cyklisté ještě čekají. V příštím roce by se k tomuto novému úseku měla napojit jeho druhá část od Kožušan, takže už cyklisté konečně nebudou muset řešit, jestli jet po rozbahněné polní cestě, nebo po rušné silnici,“ podotkl náměstek primátora Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Na lávce v havarijním stavu lidé riskovali

Pohodlnou cestu na kole přes říčku Sitku mezi obcemi Chomoutov a Hlušovice zajišťuje nová jedenáctimetrová lávka. I když byla původní lávka kvůli havarijnímu stavu uzavřená, někteří lidé se ji v minulosti přesto snažili přejíždět nebo přecházet.

Nedaleko památného Hromova dubu proběhla na jaře demolice nevyhovující lávky a za téměř dva miliony korun vzniklo nové přemostění. To leží na trase, která je součástí integrovaného propojení Šternberska s Litovelským Pomoravím. S výstavbou lávky tak městu pomohla i dotace od Olomouckého kraje ve výši poloviny nákladů.

„Investice do oprav a stavby cyklostezek jsou důležitou každoroční součástí městského rozpočtu. Kde je to možné, snažíme se v maximální míře financovat tyto stavby z dotací. V loňském roce se tak podařilo opravit stávající nebo vybudovat nové cyklostezky v celkové délce přes 3,3 kilometru, letos a příští rok přibude dalších 2,5 kilometru,“ informoval investiční náměstek primátora města Olomouce Martin Major (ODS).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Blanka Martinovská, Statutární město Olomouc

Štítky Doprava, cyklostezka, cyklistika, most, Kožušany, Chomoutov, Olomouc, lávka, cyklista, Nemilany, Sitka, Olomoucký kraj, Státní fond dopravní infrastruktury, Martin Major, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová stezka i lávka. Olomouc investovala do cest pro cyklisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.