Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Dřevěný oltář z 19. století v kapli v Dolním Žlebu u Šternberka prošel obnovou

Dřevěný oltář v kapli v Dolním Žlebu u Šternberka prošel obnovou. Renovace přišla na téměř 80 tisíc korun, kapličku z druhé poloviny devatenáctého století šternberská radnice postupně opravuje již několik let.

Obnova vnitřního dřevěného oltáře přišla na více než 78 tisíc korun. Olomoucký kraj městu poskytl dotaci ve výši 26 tisíc korun z programu na obnovu staveb drobné architektury místního významu.

"Renovace spočívala ve vyspravení dřevěného oltáře, doplnění a zatmelení poškozených částí a provedení nového ošetřujícího nátěru. Restaurátorské práce provedl restaurátor Ondrej Barna ze Šternberka. Dále byla v letošním roce provedena na kapli obnova vnitřních omítek včetně výmalby interiéru kaple," popsala mluvčí radnice Irena Černocká.

Kaple v Dolním Žlebu prochází opravami již od roku 2012. "Jedná se o drobnou sakrální architekturu ze 2. poloviny 19. století. V letech 2012 až 2013 byla realizována oprava střešní krytiny, ošetření krovu sanačním postřikem a umístění podstřešní fólie," podotkla mluvčí. 

V roce 2019 pak město nechalo opravit vnější fasádu a vstupní schodiště. Obnoveny byly také vstupní dveře a dřevěná socha Ježíše Krista v průčelí kaple.

Ve Šternberku se otevřel moderní atletický stadion. Na zavlažování využije dešťovou vodu

Nový atletický stadion ve Šternberku na Olomoucku se otevřel veřejnosti. Součástí moderního sportovního stánku je čtyřsetmetrový ovál a stometrová sprinterská dráha. Stadion přišel na 44 milionů korun, necelá polovina byly dotace. Na zavlažování...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Šternberk

Štítky kaple, oltář, oprava, Dolní Žleb, dotace, Šternberk, Olomoucký kraj, Děčín XIV-Dolní Žleb, Ježíš Kristus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřevěný oltář z 19. století v kapli v Dolním Žlebu u Šternberka prošel obnovou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.