Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Podzimní Flora v říši ovoce a zeleniny. Na akci upozorní i rozkvetlé památky

Pěstitelské poradny, prezentace výpěstků i autogramiáda cukrářských hvězd. Bohatý program chystá i letos podzimní etapa zahradnické výstavy Flora Olomouc. V pavilonech olomouckého výstaviště i jejich okolí se další ročník tradiční akce rozběhne ve čtvrtek a potrvá až do neděle.

Ve městě bude událost připomínat také floristická výzdoba olomouckých kostelů nazvaná Rozkvetlé památky. Hlavním motivem dalšího ročníku Flory bude ovoce a zelenina.

„Podzimní etapa Flory Olomouc - Hortikomplex coby tradiční přehlídka zemědělských výpěstků poskytne prostor pro prezentaci českých a moravských producentů ovoce a zeleniny,“ uvedla Eva Fuglíčková, předsedkyně představenstva Výstaviště Flora Olomouc.

Na hlavní expozici, jež nese název „… v říši ovoce a zeleniny“, se v pavilonu A již tradičně podílí Zelinářská unie Čech a Moravy, Ovocnářská unie Moravy a Slezska a také Školkařský svaz Ovocnářské unie České republiky.

Vlastní expozici pro podzimní etapu připravuje i Český zahrádkářský svaz. Letos je nazvaná „U nás v sadu“. Její součástí bude v přízemí přístavby pavilonu A kromě inspirativních expozic třinácti územních organizací ČZS také oblíbená pěstitelská poradna a prezentace starých odrůd ovoce. Chybět nebude ani hojně navštěvované posezení u vína.

Zelinářská unie Čech a Moravy (ZUČM) u příležitosti podzimní Flory vyhlásí pro vystavující pěstitele zeleniny soutěže. "Odborná komise bude posuzovat kvalitu výpěstků v jednotlivých skupinách zelenin, ale také udělovat cenu za nejlepší expozice. Návštěvník se tak bude moci seznámit s nabídkou konkrétních pěstitelů i obdivovat krásu a nápaditost prezentace a ztvárnění letošního tématu," uvedla vedoucí kanceláře ZUČM Alice Kouřilová.

Soutěže mají podle ní upoutat pozornost návštěvníků a upozornit je na to, že tuzemská profesionální produkce zeleniny je na špičkové úrovni. "A že nákupem české zeleniny si mohou koupit kvalitu, která je současně zdravá a krásná," podotkla. Oceněné výpěstky budou označeny přímo v expozicích.

Zahradnické trhy i festival gastronomie Olima s hvězdami české cukrařiny

Součástí podzimní etapy Flory Olomouc jsou i oblíbené Zahradnické trhy s bohatou nabídkou výpěstků, nářadí pro kutily a zahradnických či domácích potřeb.

Na programu ani letos nechybí festival gastronomie a nápojů Olima, na který se návštěvníci mohou těšit na galerii pavilonu A a v pavilonu E. Účast přislíbili také cukrář Josef Maršálek známý z pořadu Peče celá země a vítězka první řady této soutěže Petra Burianová. Oba navíc návštěvníky potěší autogramiádou přinesených knih, a to v sobotu 16. a v neděli 17. 10. vždy od 13 do 14 hodin.

Své místo v programu podzimní etapy výstavy Flora Olomouc má tradiční Dýňodlabání - soutěž pro žáky základních škol Olomouckého kraje ve vyřezávání dýní. Uskuteční se na venkovní scéně Samba ve Smetanových sadech naproti Palmovému skleníku. Výtvory soutěžících budou poté vystaveny v části pavilonu G.

Pestrý doprovodný program je naplánovaný i na podiu v pavilonu A. Půjde o atraktivní floristické show v podání předních českých floristů, floristickou soutěž ČZS či přednášky zaměřené na pěstování ovoce a zeleniny a také na mykologii.

Na další populárně-naučné workshopy a přednášky se návštěvníci podzimní etapy mohou spolu s hudebním a zábavným programem těšit na venkovní scéně Samba ve Smetanových sadech naproti Palmovému skleníku.

Podzimní Flora Olomouc - Hortikomplex se uskuteční od čtvrtku 14. do neděle 17. října na olomouckém Výstavišti Flora. Jeho brány se návštěvníkům otevřou vždy v 9 hodin ráno. Ve čtvrtek, v pátek a v sobotu se uzavřou v 17 hodin, v neděli již v 16 hodin.

Rozkvetlé památky 2021 - jedinečná floristická aranžmá ve čtyřech chrámech

V souvislosti s podzimní etapou Výstaviště Flora Olomouc ve spolupráci s předními českými floristy pořádá od 14. do 29. října akci Rozkvetlé památky - přehlídku jedinečných květinových aranžmá nainstalovaných v olomouckých sakrálních památkách.

Letos tak budou ukázky floristického umění k vidění v těchto kostelech: Husův sbor (ulice U Husova sboru), sv. Mořice (ulice 8. května), Neposkvrněného početí Panny Marie (ulice Slovenská - Dominikáni) a Panny Marie Sněžné (ulice Denisova).

ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ EXPOZIC Flora Olomouc - Hortikomplex 2021:
Pavilon A: … v říši ovoce a zeleniny“ - hlavní expozice
Pavilon A přístavba (přízemí) : U nás v sadu - expozice ČZS
Pavilon A galerie + pavilon E: Olima 2021 (Olima Cup, Flora košt, Flora džem)
Oranžerie: Stromy s nejsilnějším příběhem 2019-2021 - výstava Nadace Partnerství
Pavilon H: Hanácká včela - prezentace včelařských potřeb a včelích produktů
Pavilon G: expozice Dýňodlabání
venkovní scéna Samba: Dýňodlabání, workshopy, hudební a zábavný program
venkovní plochy výstaviště a pavilon G: podzimní Zahradnické trhy
SOUHRNNÉ INFORMACE:
Flora Olomouc - podzimní etapa
Termín: čtvrtek 14. až neděle 17. října 2021
Místo: Výstaviště Flora Olomouc
Čas konání: čtvrtek - sobota 9:00 - 17:00, neděle 9:00 - 16:00
Základní vstupné: online 140,- Kč; na místě v době konání výstavy 160,- Kč

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Výstaviště Flora Olomouc

Štítky Flora, výstava, Olomouc, Výstaviště Flora, příroda, ovoce, zelenina, zemědělství, veletrh, pavilon, Flora Olomouc, květena, soutěž, Český zahrádkářský svaz, sad, Česko, kongresové centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzimní Flora v říši ovoce a zeleniny. Na akci upozorní i rozkvetlé památky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.