Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Čeští a polští záchranáři u hranic roky čekají na smlouvu o spolupráci

Spolupráci záchranářů u česko-polských hranic dlouhodobě řeší Olomoucký kraj se zástupci Opolského vojvodství. Mezistátní pomoc musí posvětit smlouva na ministerské úrovni, podle zástupců hejtmanství ale optimistické odhady hovoří o možném podpisu kontraktu až v příštím roce.

„Provozovatelé záchranek na obou stranách hranice jsou ve všech směrech připraveni k vzájemné kooperaci, která by byla jistě přínosem k zlepšení zdravotní péče o obyvatelstvo. Současná legislativa to však neumožňuje,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák.

Mezistátní smlouvu o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby uzavřela již před časem Česká republika s Rakouskem a Německem. S Polskem se to však zatím nepodařilo. „Přesto, že jednání o podobě česko-polské smlouvy probíhají už několik let, příslušné polské orgány mají zřejmě jiné priority. Podle aktuální zprávy náměstka ministra zdravotnictví České republiky pro legislativu a právo Radka Policara bude možné považovat za úspěch, pokud bude tato smlouva uzavřena v průběhu příštího roku,“ doplnil náměstek Horák.

O možnosti mezinárodní spolupráce záchranných služeb v příhraničních oblastech na území Olomouckého kraje a sousedního Opolského vojvodství v Polsku se jednalo ve Zlatých Horách. Náměstek hejtmana Dalibor Horák a člen krajské rady Ivo Mareš se sešli se starostou Zlatých Hor Milanem Rácem a zástupcem polských zdravotnických záchranářů Alexanderem Salou.

Další jednání, které by mohlo přispět k urychlení procesu přípravy smlouvy, chystá v nejbližší době také Evropské seskupení pro územní spolupráci NOVUM se sídlem v Jeleniej Gorze. Tato mezinárodní organizace vznikla v roce 2015 s cílem posílit, usnadnit a rozšířit česko-polskou přeshraniční spolupráci. Jejím členem je také Olomoucký kraj.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky Zdraví, zdravotnická záchranná služba, sanitka, záchranka, pomoc, Jeseníky, Česká republika, Olomoucký kraj, Polsko, Opolské vojvodství, Dalibor Horák, Česko, Německo, Rakousko, Ivo Mareš, Zlaté Hory, NOVUM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čeští a polští záchranáři u hranic roky čekají na smlouvu o spolupráci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.