Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Vědci z Olomouce vyvinuli metodu, jak rychle odhalit pančované hovězí maso

Vědci z Olomouce vyvinuli rychlou a levnou metodu na posouzení kvality hovězího masa. Některé produkty totiž mohou obsahovat příměsi vepřového, elektrochemická reakce je však dokáže spolehlivě odhalit. Výsledky zveřejnil renomovaný časopis Biosensors and Bioelectronics.

Na vývoji nové metody pracovali vědci z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií – CATRIN Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s kolegy ze Španělska a Brazílie. Odhalit příměsi je důležité například tam, kde hovězí nesmí obsahovat zbytky vepřového z náboženských, kulturních nebo zdravotních důvodů.

„Cena hovězího masa je vysoká a lze očekávat, že dále poroste. To může svádět k přidávání levnějšího vepřového masa do různých produktů. Odhalení takové příměsi bylo dosud složité a časově náročné, neboť vyžadovalo použití například PCR metody," vysvětlil jeden z autorů Michal Otyepka.

Olomoučtí vědci vyvinuli dvourozměrnou grafenovou kyselinu, která se ukázala být ideálním nástrojem. Vede elektrický proud, nevykazuje toxicitu, její výroba je levná, jednoduchá a kyselina je stabilní.

"S jejím využitím jsme dosáhli detekce DNA vepřového masa v hovězím mase v nízkých koncentracích, což je důležité pro případné využití v praxi. Detekce nevyžaduje složité laboratorní zařízení a trvá jen asi půl hodiny,“ podotkl další z výzkumníků David Panáček z CATRIN.

Olomoučtí experti spolupracovali s kolegy z Katalánského institutu nanověd a nanotechnologií v Barceloně, kteří patří k předním světovým odborníkům na biosenzory, a s výzkumníky z Federal University of Uberlândia v Brazílii. Právě Brazílie je nejvýznamnějším světovým producentem hovězího masa.

Vědci jsou přesvědčení, že nový senzor DNA vepřového masa nyní otevírá cestu k vývoji citlivých zařízení pro rychlé, jednoduché a spolehlivé monitorování čistoty masa.

Olomoučtí vědci vyvinuli tablety, které umí vyčistit kontaminovanou vodu

Olomoučtí vědci vyvinuli speciální šumivé tablety, které dokážou v rekordním čase vyčistit kontaminovanou vodu. Přípravek na bázi nanočástic železa je určený zejména pro likvidaci ekologických havárií. Z vody dokáže velmi rychle odstranit...

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky metoda, detekce, maso, hovězí, vepřové, CATRIN, vědci, Olomouc, hovězí maso, Brazílie, vepřové maso, Univerzita Palackého v Olomouci, Španělsko, David Panáček, Barcelona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Olomouce vyvinuli metodu, jak rychle odhalit pančované hovězí maso  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.