Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Smart koše v Olomouci už nebudou. Hlášení o zaplnění nefungovalo

Po dvou letech testování zmizí z olomouckých ulic takzvané chytré nádoby na odpad. Smart řešení monitoringu množství odpadků se neosvědčilo. Odpadkové koše přestaly fungovat a výrobce je kvůli nedostatku náhradních dílů nedokázal znovu zprovoznit.

Nádoby na odpad typu SmartBe město zkoušelo na třech místech. V testovacím režimu bylo možné jeden speciální koš využívat na třídě Svobody vedle Smart lavičky a další dva u hlavního vlakového nádraží. Teď je tam nahradí běžné nádoby na odpad jako jinde ve městě. Firma je musela trvale odstranit.

„Důvodem jejich zrušení byly jak opakované problémy s přeplňováním nádob a nepořádek, tak nedostupnost náhradních dílů potřebných pro jejich servis. V posledních měsících firma nebyla schopna zajistit opravy kvůli nedostupnosti dílů, které způsobil celosvětový nedostatek elektronických čipů,“ vysvětlil Petr Swaczyna z oddělení odpadového hospodářství magistrátu.

Na frekventovaných místech měly speciální koše informovat o potřebě odvezení odpadu a vyřešit často nedostatečnou kapacitu normálních nádob na odpad. Zařízení disponovalo moderními technologiemi, jako je vlastní lis pro redukci objemu odpadu a jejich zaplněnost mělo být možné sledovat na dálku. To se nakonec ukázalo jako problematické.

„Vyzkoušeli jsme to, předpokládám, že z toho ještě získáme nějaká data, jak to fungovalo, nebo nefungovalo. Byl to nakonec ten lepší scénář, než kdybychom koše koupili a pak jsme museli říct, že se to nepovedlo. Získali jsme nějakou zkušenost, která je pro nás přínosná,“ podotkl náměstek olomouckého primátora Matouš Pelikán s tím, že koše město mělo pouze zapůjčené, a nemuselo tak platit jejich pořízení.

Elektronika, drogerie či obuv. U nádraží v Přerově má vzniknout nákupní park

Nabídka obchodních prostor se má v Přerově dál rozšiřovat. Nové nákupní centrum plánuje společnost RP Přerov nedaleko Tesca u vlakového nádraží. Areál s osmi prodejnami by měl být podle plánu v provozu v roce 2023. Další prodejny se začnou stavět...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pavel Snášel

Štítky Smart city, odpad, odpadky, komunální odpad, technologie, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smart koše v Olomouci už nebudou. Hlášení o zaplnění nefungovalo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.