Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Nezbavujme se Strojaře! Mohou zde být byty pro mladé, vyzývá opozice v Přerově

Část opozice v Přerově protestuje proti plánované výměně prázdného hotelu Strojař za menší objekt u Gymnázia Jakuba Škody, kam by se mohla přestěhovat knihovna. Piráti a uskupení Společně pro Přerov vyzvali vedení města, aby připravovanou transakci zrušilo a Strojař přestavělo například na byty pro mladé rodiny.

O devítipatrový hotelový dům nedaleko centra se 144 bytovými jednotkami projevil zájem soukromý investor, město by při transakci zřejmě ještě doplácelo. O výměně má v pondělí jednat městské zastupitelstvo v Přerově. 

"Budova Strojaře je ve špatném stavu, ale město Přerov musí reagovat na špatnou situaci s byty, kdy například mladé rodiny opravdu nemají jak získat vlastní bydlení. Přerov se může inspirovat projekty družstevního bydlení a nemusí se nutně cenného majetku zbavovat, navíc ještě s nejistotou, co se s budovou skutečně v budoucnosti stane," vyzval opoziční zastupitel Jaromír Horký (Společně pro Přerov a Piráti).

Strojař město Přerov koupilo v roce 2016 za 40,5 milionu korun, aby zde nevznikla ubytovna. Podle opozice jde o jednu z posledních možností, jak by město mohlo rychle vybudovat velké množství nových bytů pro mladé rodiny nebo pro kombinované bydlení.

Město potřebuje budovu pro knihovnu

Do zastupitelstva návrh na výměnu Strojaře předkládá rada města, zpravodajem je radní Michal Zácha (ODS). 

Budovu u gymnázia Jakuba Škody našel odbor sociálních věcí a školství. "Vzhledem k požadavku na přemístění Městské knihovny v Přerově byla vytipována jako jedna z možností. V případě schválení směny by byly objednány znalecké posudky na stanovení ceny v místě a čase obvyklé u obou nemovitostí," popsal Zácha.

Přerov si zároveň hodlá ohlídat, aby ve Strojaři nevznikla další ubytovna. "V případě schválení směny budeme jednat s vlastníkem o budoucím využití objektu tak, aby se zamezilo vzniku ubytovny nebo bytů pro sociálně nepřizpůsobivé občany," slíbil primátor Přerova Petr Měřínský (ANO).

Knihovna si zaslouží moderní stavbu

Pokud je jediným důvodem připravované výměny nevyhovující situace městské knihovny, je to podle opozice špatně, i když je přerovská knihovna v provizoriu v podstatě už od roku 1959.

"Je rozhodně dobře, že město chce konečně řešit novou budovu pro knihovnu. Naše město si však zaslouží moderní stavbu 21. století, která se stane dominantou. Není možné uvažovat o knihovně jenom jako o skladišti knih," varuje Pirát Horký, zároveň člen komise pro kulturu a památkovou péči v Olomouckém kraji.

Strojař výměnou za knihovnu. Přerov řeší osud známé budovy

Opuštěný devítipatrový hotelový dům Strojař nedaleko centra Přerova by mohl napsat další kapitolu své existence. Zájem o stavbu se 144 bytovými jednotkami projevil soukromý investor, který by ji chtěl s městem vyměnit za menší objekt u Gymnázia...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov, prazdnedomy.cz

Štítky Strojař, výměna, opozice, kritika, knihovna, Přerov, Jakub Škoda, bydlení, Jaromír Horký, ubytovna, Michal Zácha, Česká pirátská strana, Petr Měřínský, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezbavujme se Strojaře! Mohou zde být byty pro mladé, vyzývá opozice v Přerově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.