Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Lípa před prostějovským Národním domem chřadne. Dostala injekci živin

Lípa, která roste uvnitř památníku manželů Vojáčkových před Národním domem v Prostějově, začala v letošním roce chřadnout. Zalévání nepomohlo, město se proto rozhodlo, že strom dostane injekci živin, které by mu měly pomoci opět nabrat sílu.

Speciální ošetření stromu v těchto dnech provedli experti z Mendelovy univerzity v Brně, kteří mají se záchranou nemocných dřevin bohaté zkušenosti. 

"Strom rostoucí v památníku manželů Vojáčkových viditelně chřadne a nepomohla ani vydatná zálivka. Díky odborníkům z Mendelovy univerzity by se snad jeho stav mohl zlepšit. Lípa totiž dostala dávku speciálního roztoku přímo do žil," popsala referentka komunikace na prostějovské radnici Anna Kajlíková.

Ošetření spočívá v takzvané mezoinjektáži, kdy je do pletiv stromu pod tlakem vpraven speciální roztok živin i asimilátů. Ty by si měla lípa stáhnout do kořenů. Příští rok na jaře by jí živiny měly pomoci opět nastartovat zdravý růst. 

"S obdobnou metodou, jen ve větším měřítku, máme již v Prostějově dobré zkušenosti. Loni na podzim takto byly podpořeny duby rostoucí na hrázi Drozdovického rybníka," podotkla Kajlíková.

V Prostějově padla kvůli vodovodu alej. Lidé si za odměnu mohli vybrat novou výsadbu

Třicítku zdravých stromů, které zkrášlovaly jednu z ulici v Prostějově, nechal před časem kvůli opravě vodovodu pokácet zdejší magistrát. Obyvatelé nyní dostali možnost vybrat si druh stromů, které zde město jako náhradu vysadí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Libor Marčan

Štítky lípa, injekce, živiny, Prostějov, živina, Národní dům, strom, Mendelova univerzita v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lípa před prostějovským Národním domem chřadne. Dostala injekci živin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.