Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

V Prostějově padla kvůli vodovodu alej. Lidé si za odměnu mohli vybrat novou výsadbu

Třicítku zdravých stromů, které zkrášlovaly jednu z ulici v Prostějově, nechal před časem kvůli opravě vodovodu pokácet zdejší magistrát. Obyvatelé nyní dostali možnost vybrat si druh stromů, které zde město jako náhradu vysadí.

Obnova stromořadí v ulici Česká přijde na téměř půl milionu korun. Na podzim po dokončení oprav vodovodu a veřejného osvětlení zde město vysadí 24 listnatých stromů s obvodem kmene minimálně 18 až 20 centimetrů. 

„Obyvatelé měli možnost ovlivnit na základě anketních lístků výběr vhodného druhu stromu. Na základě výsledku ankety byla vybrána dřevina Pyrus calleryana Redspire, což je okrasná hrušeň. Náklady na tuto výsadbu jsou vyčísleny na téměř 437 tisíc korun včetně DPH. Náhradní výsadbu zbývajících 9 kusů stromů bude hradit společnost Vodovody a kanalizace Prostějov v souvislosti s opravou vodovodu, která probíhala v letošním roce,“ vysvětlil náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Pokácení třicítky zdravých lip malolistých a velkolistých vzbudilo letos na jaře mezi obyvateli obrovské rozhořčení a vztek, ale i slzy a smutek. „Padly nádherné zdravé stromy, které dodávaly ulici neopakovatelný ráz. Je to nenahraditelná ztráta. Bylo to jak blesk z čistého nebe, těžká rána a ukázka politické nekultury v našem městě,“ zuřila jedna z obyvatelek Marie Grigová.

Kácení povolil odbor životního prostředí

Prostějovská radnice argumentovala tím, že vodovod potřeboval opravy, které nešly udělat jinak, než že se vykácí zdejší stromy. Odbor životního prostředí kácení povolil.

Náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS), která má na starosti životní prostředí, řekla, že šlo o rekonstrukci vodovodu z třicátých let minulého století, který vede přímo pod stromy. Ty tam ovšem byly vysazeny až později.

„Podání žádosti o povolení kácení předcházela složitá jednání na odboru životního prostředí, která se táhla více jak tři roky. Hledaly se možnosti, jak udělat rekonstrukci vodovodu při zachování stromů. Na závěr se došlo ke konsenzu, že bude nutné stromy odstranit a nahradit je novou výsadbou,“ tvrdí Sokolová.

Staré lípy na náměstí v Přerově čeká kácení. Nových stromů bude méně

Přerovská radnice nechá vykácet lípy srdčité, které se staly neodmyslitelnou součástí Horního náměstí. Stromy totiž chřadnou a podle posudků jejich záchrana není možná. Uschlé větve navíc ohrožují kolemjdoucí. Město už chystá novou výsadbu,...

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kácení, vodovod, lípa, alej, výsadba, Prostějov, strom, oprava, životní prostředí, Vodovody a kanalizace Prostějov, a.s., Jiří Pospíšil, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V Prostějově padla kvůli vodovodu alej. Lidé si za odměnu mohli vybrat novou výsadbu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.