Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Olomouc hledá budovy pro úředníky. Nabídku nikdo neposlal

Poptávka administrativního objektu pro stovky úředníků v Olomouci skončila bez předložené nabídky. Magistrát prezentoval od léta záměr koupit budovu pro sto nebo dvě stě zaměstnanců, tuto variantu ale zřejmě bude muset vedení města opustit.

Od července do poloviny září čekali pracovníci magistrátu na případné nabídky podle daných požadavků. Administrativní objekt měl mít podle záměru celkovou užitnou plochu 3300 až 6500 metrů čtverečních, prostory pro kanceláře, přepážky i čekárny. Dalšími předpoklady pro úřední budovu je dobrá dostupnost parkování i blízká zastávka MHD. O koupi takové stavby ale není s kým jednat. „Na zveřejněný záměr nikdo v uvedeném termínu nereagoval,“ uvedla mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.

Pořízení nové budovy by mělo umožnit do budoucna vypovědět nájem v budově Namiro a také umožnit přesunutí Odboru agendy řidičů a motorových vozidel z budovy na ulici Vejdovského. O tu má zájem ministerstvo vnitra pro potřeby policie.

Olomouc bude zkoumat dopravní chování obyvatel. Agentura osloví pět set domácností

Pět set náhodně vybraných domácností v Olomouci osloví tazatelé pro průzkum dopravního chování. Olomoucký magistrát si nechává zpracovat šetření potřeb obyvatel města, výsledky chce zapracovat do plánu rozvoje dopravy.

Rozhodování v této oblasti navíc městu komplikuje i například novela stavebního zákona. „Zasahují do toho také věci, na které nemáme vliv. Úředníci stavebního odboru magistrátu by měli přejít pod samostatný úřad, který by podléhal Nejvyššímu stavebnímu úřadu v Ostravě. To by mělo být zhruba od roku 2023, ale už teď se hovoří o tom, že by prostory v Namiru mohli sloužit pro tyto úředníky,“ podotkl majetkoprávní náměstek olomouckého primátora Matouš Pelikán (KDU-ČSL).

Náklady na nájem v budově Namiro činí pro město okolo 18 milionů ročně. Podle náměstka Pelikána by po změně v organizaci stavebních úřadů za část prostorů platil stát.

Varianty pro administrativní objekty zjišťuje radnice také kvůli několika desítkám úředníkům agendy řidičů. „Na Vejdovského probíhají jednání s ministerstvem vnitra, jedná se i o kompenzacích za přenechání tehdejšího okresního úřadu státu pro potřeby policie. Od toho se taky budou odvíjet další kroky,“ zmínil Matouš Pelikán.

Hanácká kasárna společně s univerzitou a krajem

Jednu z možností podle něj představují i Hanácká kasárna nedaleko centra města. Budovu prodává Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v elektronické aukci za minimálně 262 milionů korun. V prvním kole ale nikdo tuto sumu nepřihodil. V případě dalších jednání by se mohlo ke kupujícím připojit i město Olomouc. „Avizovala tam zájem Univerzita Palackého, teoreticky by bylo možné, že bychom se do toho zapojili společně ještě s Olomouckým krajem. Mohli bychom tam mít nějakou poměrnou část kancelářské kapacity,“ říká náměstek primátora Pelikán a dodává: „Všechno je zatím na úrovni debat. Variant a možností je nyní více. Není to jen na nás. Čekáme, jak se situace vyvine.“

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Olomouce

Štítky Úřad, stavba, investice, magistrát, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, KDU-ČSL, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc hledá budovy pro úředníky. Nabídku nikdo neposlal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.