Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Rekonstrukce hradu Helfštýna je Stavbou roku. Stála desítky milionů

Rekonstrukce hradu Helfštýna na Přerovsku je Stavbou roku 2021. Ocenění za projekt Záchrana a zpřístupnění paláce na hradě Helfštýn dostalo Muzeum Komenského v Přerově, pod které památka spadá. Oprava hradu se stala rovněž Stavbou roku Olomouckého kraje.

"Titul byl udělen za mimořádně citlivou rekonstrukci historické památky doplněnou o současné prvky, provedené s velkou pokorou a respektem a snahou o maximální zachování původního historického charakteru celého objektu," uvedl předseda poroty akademický architekt Jan Vrana.

Rozsáhlá rekonstrukce paláce trvala řadu let a zahrnovala statické zajištění objektu, opravu fasády, zastřešení objektu pískovým sklem a vybudování nových průvodcovských tras. „Autentická hmota zůstala zachována. Nám šlo o to, aby ten stav, v jakém nám palác přenechali naši předci, zůstal bez změny. Aby se nijak nezměnila jeho silueta, aby ta hmotná podstata zůstala zachována, ale aby nedocházelo k další zrychlené degradaci,“ řekl kastelán hradu Jan Lauro.

Návštěvníci bez problémů dokážou v paláci odhalit, která vrstva je renesanční a která současná. Skleněné výplně a kovové schodiště podle kastelána vhodně doplňují původní zdivo. „Vrstvy by si neměly konkurovat, naopak by se měly vzájemně podporovat,“ uvedl Lauro.

Zchátralý renesanční palác středověkého hradu Helfštýn, jehož rekonstrukce se plánovala řadu let, začali stavbaři opravovat v září 2017. Kvůli rozsáhlé opravě a stavebním činnostem v nejvzdálenějším cípu hradního areálu se návštěvníci nedostali na čtvrté nádvoří a provoz hradu i kulturní akce byly dva roky omezeny. 

Kraj získal na rozsáhlou opravu 56 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie. 

Kraj zná Stavbu roku 2020. Nejlepší rekonstrukce se povedla na Helfštýně

Olomoucký kraj vyhlásil Stavby roku 2020. V kategorii objektů určených k bydlení zvítězil projekt Vila Park z Olomouce, nejzdařilejší rekonstrukcí je oprava hradu Helfštýn, kterou hejtmanství finančně podpořilo. Cenu získala například i...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BoysPlayNice, helfstyn.cz

Štítky Helfštýn, Stavba roku, rekonstrukce, ocenění, Přerov, hrad, palác, Muzeum Komenského v Přerově, Olomoucký kraj, okres Přerov, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce hradu Helfštýna je Stavbou roku. Stála desítky milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.