Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

V prostějovské čtvrti Čechůvky vznikne oáza zeleně. Lidé si budou moci vysadit svůj strom

Na okraji prostějovské čtvrti Čechůvky zdejší radnice plánuje obnovit zeleň v krajině. Lidé, kteří projevili zájem, si zde budou moci vysadit svůj strom a následně se o něj budou starat. Celkem půjde o pětadvacet stromů a tři stovky keřů.

"Stromy zakoupené městem a nářadí budou připraveny přímo na místě výsadby. S předstihem budeme informovat o podrobnostech. Lidé si stromy vysadí a následně se o ně budou starat. Tato iniciativa mne napadla mimo jiné i proto, že se mě často rodiče při vítání občánků ptají, zda je možno za jejich dítko někde v Prostějově vysadit strom,“ vysvětlila náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS), která má na starosti životní prostředí.

Osazovací plán počítá se zhruba 25 stromy domácích odrůd, jako jsou javor babyka, javor mléč nebo lípa velkolistá, a s ovocnými druhy dřevin, jako jsou trnky obecné, třešně ptačí, meruňky obecné, moruše černé nebo ořešáky královské. Město také vysadí přes 300 kusů domácích a okrasných keřů, svídy krvavé, ptačí zoby, zimolezy, tavolníky a kaliny.

„Jsem ráda, že lidé o tuto aktivitu projevili zájem. Jde o obnovu krajinné zeleně, která je důležitým tématem současnosti. Na okraji Čechůvek u takzvaného Cviklu je naplánovaná plošná výsadba stromů, keřů a výsev květnatých trávníků na ploše téměř 1,3 hektaru,“ podotkla Sokolová.

Cílem je vytvoření nového přírodního celku, podpora zadržování vody v krajině a zlepšení hlukových podmínek.

Ochránci přírody z Prostějova mají inteligentní dům. Sám si pohlídá spotřebu vody

Ochráncům přírody v Prostějově začalo sloužit nové supermoderní sídlo nabité zelenomodrými a chytrými technologiemi. Objekt se solárními panely, zelenou střechou a nádržemi na déšť si například sám pohlídá spotřebu vody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto magazinzahrada.cz

Štítky strom, výsadba, Cvikl, Čechůvky, Prostějov, keř, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V prostějovské čtvrti Čechůvky vznikne oáza zeleně. Lidé si budou moci vysadit svůj strom  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.