Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Přerovští zastupitelé schválili prodej opuštěného Strojaře. Okolo krouží developeři

Většina přerovských zastupitelů schválila prodej opuštěného hotelového domu Strojař, o který projevili zájem developeři. Město budovu koupilo před pěti lety za 42 milionů korun, aby zabránilo vzniku sociální ubytovny. Zájemci chtějí ve Strojaři vybudovat například byty.

"Jsem pro úplatný převod, máme několik zájemců o koupi Strojaře," uvedla náměstkyně primátora Přerova Hana Mazochová (ANO). Většina zastupitelů tuto variantu nakonec podpořila. Cenu pro výběrové řízení určí znalecký posudek.

O koupi Strojaře usilovalo již dříve přerovské bytové družstvo, které za něj nabídlo 42 milionu korun. Nyní zájem projevily i další společnosti, otrokovická firma chce zrekonstruovat nemovitost pro bydlení a zároveň v bezprostřední blízkosti vybudovat komerční zázemí.

Další společnost se sídlem ve Vyškově navrhla demolici objektu a vybudování polyfunkčního domu s knihovnou a byty. Podle ředitele společnosti by menší byty mohlo získat do majetku město jako bytový fond, větší byty by byly určené k prodeji na komerční bázi. 

Vybudování objektu na zelené louce by pro řadu zastupitelů bylo jistotou, že zde nevznikne sociální ubytovna. "V žádném případě neumožníme novému developerovi, aby zde vznikla ubytovna," prohlásil primátor Přerova Petr Měřínský (ANO).

Prodeji Strojaře dali nakonec zastupitelé přednost před variantou směny za objekt v Palackého 27, kde mohla vzniknout knihovna. Město by však muselo dorovnat rozdíl cen, zhruba 24 milionů korun.

Strojaře se nezbavujme, navrhovala opozice

Proti směně Strojaře protestovala opozice. "Budova Strojaře je ve špatném stavu, ale město Přerov musí reagovat na špatnou situaci s byty, kdy například mladé rodiny opravdu nemají jak získat vlastní bydlení. Přerov se může inspirovat projekty družstevního bydlení a nemusí se nutně cenného majetku zbavovat, navíc ještě s nejistotou, co se s budovou skutečně v budoucnosti stane," navrhoval opoziční zastupitel Jaromír Horký (Společně pro Přerov a Piráti).

Osud devítipodlažního panelového domu Strojař nedaleko centra zaměstnává už druhé vedení radnice. Mezi plány už bylo přebudovat objekt na byty pro mladé rodiny nebo pro seniory, ale i demolice a příprava území pro nového investora.

Nezbavujme se Strojaře! Mohou zde být byty pro mladé, vyzývá opozice v Přerově

Část opozice v Přerově protestuje proti plánované výměně prázdného hotelu Strojař za menší objekt u Gymnázia Jakuba Škody, kam by se mohla přestěhovat knihovna. Piráti a uskupení Společně pro Přerov vyzvali vedení města, aby připravovanou...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Strojař, výměna, zastupitelstvo, opozice, kritika, Přerov, developer, ubytovna, ANO 2011, bydlení, Hana Mazochová, Petr Měřínský, Jaromír Horký, Česká pirátská strana, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovští zastupitelé schválili prodej opuštěného Strojaře. Okolo krouží developeři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.