Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Univerzita Palackého uspěla v prestižním projektu, na Hanou zamířili studenti z Indonésie

Psychologií, středoevropskou kulturou či muzikologií a dalšími obory se nově v Olomouci zabývá i dvacítka studentů z Indonésie. Strávit zimní semestr v Česku jim umožnil úspěch Univerzity Palackého ve výběrovém programu IISMA.

Olomoucká univerzita se dostala do výběru 60 škol z celkem 270 přihlášených, se kterými indonéská vláda uzavřela unikátní spolupráci. Na zimní semestr tak mohlo ze země v jihovýchodní Asii přicestovat dvacet studentů a studentek. Posluchači jsou do nového programu Indonesian International Student Mobility Award (IISMA) zařazeni na základě svých studijních výsledků a ověřených znalostí angličtiny.

Také olomoucká univerzita musela prokázat svou kvalitu, aby se stala jedinou školou v České republice, kterou vláda čtvrtého nejlidnatějšího státu světa zařadila do nového projektu.

„Jsem nadšený, že kombinace umístění UP v rankingu QS a THEducation, vysokého kreditu olomoucké indonésistiky a kvality námi předloženého projektu, řešícího například i otázky případné karantény, online výuky nebo zdravotního pojištění, nás kvalifikovala mezi šedesát univerzit z celého světa, které byly indonéskou vládou pro start programu vybrány,“ těší Ondřeje Pokorného, vedoucího sekce indonéštiny katedry asijských studií Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Přednášky v angličtině studentům programu IISMA zprostředkovává Filozofická fakulta UP. „V budoucnu bychom chtěli oslovit i ostatní fakulty UP s nabídkou účasti na tomto programu, a tím naši nabídku ještě více zatraktivnit,“ uvedl Ondřej Pokorný.

Pro většinu indonéských studentů se jedná o první pobyt v zahraničí v jejich životě. O jejich kultuře získávají v Olomouci poznatky studenti indonésistiky, kteří jsou posluchačům ze zahraničí připraveni pomoct. „Je nutné být připraven na všechny možné komplikace, tak aby na pobyt v Olomouci vzpomínali jen v dobrém. Díky našim studentům indonéských studií, kteří jim jsou během celého pobytu nablízku a pomohou jim řešit případné obtíže každodenního života, se nám to snad podaří,“ dodal Ondřej Pokorný, s tím že součástí pobytu indonéských studentů jsou i výlety za poznáním, například na místa UNESCO v České republice, hrady, zámky a do národních parků.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Višňa

Štítky Univerzita Palackého, výuka, fakulta, zahraničí, studenti, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Indonésie, projekt, Česko, vláda, Filozofická fakulta Univerzity Palackého, Jihovýchodní Asie, UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Palackého uspěla v prestižním projektu, na Hanou zamířili studenti z Indonésie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.