Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Vrtání a chemické kotvy. Na skále hory Vozka stojí nedovolený kříž

Kříž a ocelová lana přivrtaná ke skále. Nečekanou novinku hlásili strážcům přírody Chráněné krajinné oblasti Jeseníky místní lidé a turisté. Nešetrnou a nepovolenou instalaci dřevěného symbolu v oblasti Národní přírodní rezervace nyní prošetřuje také Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky.

Dřevěný kříž překvapil strážce ochrany přírody na vrcholové skále hory Vozka v Jeseníkách. „Kříž je uchycený na čtyřech chemických kotvách, je evidentní, že do skály museli vrtat. Provedli jsme zadokumentování a řešíme celou situaci s vlastníkem pozemku, což jsou Lesy České republiky. Dále se bude zjišťovat co všechno bylo porušeno a kým. Až budeme mít dostatek podkladů, tak by to mohla řešit i Policie ČR,“ informoval Pavel Jurka z Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK ČR).

Podle Jurky už má agentura i další zainteresované orgány určité poznatky o tom, kdo na Vozku kříž připevnil. „Na sociálních sítích se ti lidé i sami prozradili. To je jeden z materiálů, který teď zpracováváme. Mezi místními lidmi se také rozneslo, kdo za tím stojí.  Je to určitá neoficiální skupina osob, není to žádný spolek,“ dodal.

Na Červenohorském sedle někdo jezdí i přes dvě stě za hodinu, říká koordinátor BESIPu Charouz

Oblast Červenohorského sedla detailně zná Miroslav Charouz z organizace BESIP. Krajský koordinátor oddělení pro bezpečnost na silnicích vítá záměr instalovat úsekové měření na cestě vyhledávané motorkáři a dalšími příznivci rychlé jízdy. „Čím...

„Z lásky k horám, přírodě a lidem a k udolání temnoty, tento kříž zde v pokoře vztyčili milovníci hor,“ stojí na cedulce přišroubované na dřevěném kříži ve výšce 1377 metrů nad mořem. Označení milovníci hor zní v tomto kontextu nejen strážcům ochrany přírody paradoxně. „Řekl bych, že drtivá většina návštěvníků hor takové instalace nepotřebuje. Máme jich už opravdu hodně. Ať jsou to různé rozhledny, vysílače, lanovky. Určitě není potřeba dál narušovat krajinný ráz a zanechávat další a další stopy člověka v přírodě. Jak by asi reagovaly dotyčné osoby, kdyby na jejich pozemku začal někdo svévolně něco instalovat,“ podotkl Pavel Jurka.

Po prošetření nedovolené úpravy na vrcholu osmé nejvyšší hory Hrubého Jeseníku bude teprve jasno o dalším postupu. „Teď musíme zjistit, jestli se jedná o stavbu, čemuž by ty kotvy napovídaly. Pak by se jednalo zřejmě i o porušení zákona. Musíme postupovat jako orgán státní správy, kříž teď nemůžeme jen tak odstranit,“ doplnil Pavel Jurka z AOPK ČR.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Štítky Turistika, příroda, CHKO, Jeseníky, ochrana přírody, životní prostředí, Jeseník, Šumperk, skála, kotva, Česko, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Lesy České republiky, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrtání a chemické kotvy. Na skále hory Vozka stojí nedovolený kříž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.