Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Ani čtvrt milionu vodopádu v Bezručových sadech moc nepomohlo. Opozice chce vysvětlení

Ani čtvrt milionu korun navíc na zkrášlení nepomohlo podle některých ohlasů vodopádu v Bezručových sadech v Olomouci. Opozice chce po vedení města vysvětlení, to namítá, že v reálném provozu bude vodopád vypadat úplně jinak.

"Radnice slavně zprovoznila vodopád úplnou náhodou den před volbami. Propagační video pro jistotu zabralo dílo z pořádné dálky a jen na třináct vteřin. Skutečná podoba vodopádu je k pláči, a proto žádáme vysvětlení," prohlásil například lídr hnutí ProOlomouc, městský zastupitel a architekt Tomáš Pejpek.

Podle hnutí konečná podoba vodopádu neodpovídá památkově chráněným hradbám a maskování škaredé trubky betonem nedává smysl. "Můžeme vidět stavební povolení? Tohle stálo skoro tři miliony korun," ptá se Pejpek.

Vznikající vodopád již v létě kritizoval například Spolek za krásnou Olomouc, ve kterém působí architekti, historici umění, urbanisté nebo památkáři. V září městské zastupitelstvo na zkrášlení díla uvolnilo čtvrt milionu korun. 

Konečná podoba však moc nenadchla ani Olomoučany. "Park je kulturní památkou v památkové rezervaci. Nemělo by být prioritou ne nejlevnější, ale nejestetičtější řešení," ptal se na sociálních sítích například Ladislav Burda.

FOTOGALERIE: Jak šel čas s vodopádem

Středa, 27. října 2021, 19:10

FOTOGALERIE: Jak šel čas s vodopádem
FOTOGALERIE: Jak šel čas s vodopádem

Pomalovaný rozvaděč? To se dalo čekat

Náměstek primátora Olomouce Martin Major (ODS) je přesvědčený, že stavba vodopádu měla smysl, zejména v letních měsících voda park oživí.

"Obecně jsem rád, že se akce udělala, i když ji úplně nemám na starosti. Investice je dobrá a v letních měsících vodní prvek park oživí. Když tam byl vodopád v minulosti, měl velký úspěch. S hodnocením bych počkal až do doby, kdy to bude reálně spuštěno a vodopád uvidíme jako celek včetně padající vody," vyzval náměstek.

Někteří obyvatelé Olomouce by přivítali i další úpravy. "Škoda, že se nepodařilo napíchat na beton zakrývající trubku nějaké kamenivo, ideálně, aby to bylo ve stylu té skály. Každopádně i tak je to určitě lepší, než jen namalovaná trubka. A počmáraný rozvaděč? To se dalo očekávat," svěřil se například Olomoučan Petr Pohlídal.

Voda ve vodopádu obíhá v uzavřeném okruhu. Z betonového jezírka se čerpá do podzemní šachty a vzhůru. Proud se na vrcholu skal pod hradbami rozeběhne do tří směrů a opět padá dolů. 

Na zkrášlení nepovedeného vodopádu dá Olomouc čtvrt milionu korun

Čtvrt milionu korun chce olomoucká radnice dát na zkrášlení vodopádu v Bezručových sadech. Obnovu historického vodopádu kritizují obyvatelé, odborníci i opozice. Lidem vadila například škaredá trubka, ošklivá trafostanice a architektům nepovedená...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa, Město Olomouc, FB Tomáš Pejpek, FB Za krásnou Olomouc, FB ProOlomouc

Štítky vodopád, kritika, beton, trubka, trafostanice, Bezručovy sady, Olomouc, Martin Major, ODS, sad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ani čtvrt milionu vodopádu v Bezručových sadech moc nepomohlo. Opozice chce vysvětlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.