Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Majitel Dělnického domu v Černovíře oznámil, že ho chce opravit a vrátit mu zašlou slávu

Zchátralý Dělnický dům v Černovíře, který se mimo jiné významně zapsal do dějin nezávislé kultury, čeká oprava. Zašlou slávu mu chce vrátit jeho současný majitel, který v Olomouci vlastní úklidovou firmu. Obnova čeká Peklo - hostinec v přízemí, a také sál, kde si lidé budou moci zacvičit nebo zatancovat.

Historie
Dělnický dům postavila Dělnická tělovýchovná jednota v Černovíře roce 1934. Po válce dům připadl Československé obci sokolské a později TJ Slovanu Černovír. V polovině osmdesátých let koupily Dělnický dům Restaurace a jídelny a fungovala zde hospoda v přízemí přezdívaná Peklo. Povodeň v roce 1997 spodní patro vytopila.

Majitel olomoucké úklidové firmy Delta facility, která Dělnický dům v Černovíře vlastní, Vladimír Šišma potvrdil, že budovu hodlá opravit. 

"Boční část bude sloužit jako jedna z poboček naší firmy, jinak by se měl celý Dělnický dům vrátit do téměř původního stavu. Našli jsme různé staré dokumenty, jak to tam vypadalo, když tam ještě bylo Peklo a když se sál používal jako tělocvična," řekl.

Boční část by měla být hotová do poloviny příštího roku, oprava bude stát 6 až 7 milionů korun. Hlavní část Dělnického domu přijde na řadu hned poté.

Peklo bude opět v provozu

"Kdybychom byli schopni příští rok začít s opravou hlavní budovy, byl bych velmi rád. Chceme získat dotace, rekonstrukce může stát mezi 25 až 45 miliony korun. Záleží na spoustě věcí. Například na tom, jak se budou řešit izolace. Pokud bude podmínkou dotace 20 centimetrů polystyrenu, tak to samozřejmě nechceme, protože by to změnilo ráz budovy. To bychom museli hledat alternativy," vysvětlil Šišma.

Každopádně má v plánu obnovit Peklo - hostinec v přízemí, tělocvičnu nahoře a celé zázemí. Část vnitřních prostor vyhořela, ale podle Šišmy to nebude zásadní problém. 

"Máme zpětnou vazbu od obyvatel, že o Dělnický dům mají velký zájem, proto jsme se rozhodli, že ho vrátíme do původního stavu. Dotace na občanskou vybavenost existují, měli bychom se do nich vejít," dodal majitel Dělnického domu.

Černovír opravy rozhodně vítá 

Pro Černovír je to skvělá zpráva. "Tak, jak to teď vypadá, nic pěkného není. Někdy na jaře to tam trochu vyčistili, což nám dalo naději, ale od té doby se zase nic nedělo. Hodně lidí, co sem přijede, a také obyvatelé se často ptají, jestli nevíme, co se s Dělnickým domem bude dít," řekl předseda komise místní části Černovír a Klášterní Hradisko Jan Smejkal.

Pokud tam vznikne sál pro kulturní akce, bude to podle něho výborná věc, nehledě na to, že okolo budovy je zahrada, která by se rovněž dala využít. "Takže pokud jde o obyvatele Černovíra, rozhodně budeme moc rádi," dodal Smejkal.

Undergroundový koncert ukončil zátah policie 

Dělnický dům postavila svépomocí černovírská Dělnická tělovýchovná jednota v roce 1934. Sídlili tam rovněž Sokoli a později tělovýchovná jednota.

Za komunismu v Dělnickém domě vystupoval tehdy začínající písničkář Karel Plíhal, který měl později kvůli svým postojům s totalitním režimem velké problémy.   

V prosinci roku 1986 v Dělnickém domě uspořádala svůj první podzemní hudební festival legenda olomouckého undergroundu Jaroslav Chromek. V zaplněném sále tehdy vystoupili například Psí vojáci, Stará dobrá ruční práce, Klikoroh, Moderní doba či Absolutní bezedno.

Na nepovolený koncert přijelo přes tři sta lidí z celé Moravy, festival ovšem ukončil zátah policejních složek. Pro řadu mladých lidí to bylo i tak první setkání s nezávislou a svobodnou muzikou v totalitním komunistickém Československu. 

Černovírští hasiči oslavili kulaté jubileum. Své sousedy chrání už osmdesát let

Už osmdesát let pomáhá chránit bezpečí lidí v Olomouci – Černovíře zdejší sbor dobrovolných hasičů. V sobotu 19. září proběhla v černovírské hasičské zbrojnici oslava tohoto jubilea.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík, archiv Jaroslava Chromka | Zdroj pametnaroda.cz

Štítky Dělnický dům, Černovír, oprava, majitel, Olomouc, dům, hospoda, Vladimír Šišma, Jan Smejkal, Karel Plíhal, Česká obec sokolská, Komunistické Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitel Dělnického domu v Černovíře oznámil, že ho chce opravit a vrátit mu zašlou slávu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.