Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Nevyužívanou plochu v Chomoutově si vzali místní do péče. Vzniká altán i švestkový sad

Rozsáhlou proměnou prochází plocha na ulici Hrachoviska v Chomoutově zvaná Koperník. Místní občané si dali za cíl prostranství zvelebit. Velkou část prací zajistili obyvatelé olomoucké místní části svépomocí. Jedním z vrcholů úprav bude sobotní výsadba zeleně, na kterou zvou i veřejnost.

Od začátku týdne budují zruční Chomoutované na Koperníku nový multifunkční dřevěný altán. V sobotu pak přijde na řadu výsadba dřevin a dalších rostlin.

Čtrnáct stromů si vysadí patronské rodiny, které je adoptovaly v dárcovské sbírce. K výsadbě pro širokou veřejnost jsou pak určeny stromy pro přilehlý švestkový sad, více než 40 keřů a 600 květin. Sázení se koná 30. října od 9 do 12 hodin na Koperníku v ulici Hrachoviska. Akci doprovodí tvořivé dílny pro děti a povídání s krajinnou architektkou, jak o zeleň pečovat. „Pro pomocníky máme připravený guláš, koláče a čaj zdarma. Nářadí, jako rýč, lopatu či hrábě, je potřeba mít vlastní,“ uvádí Jan Mikulka ze spolku Los Vesinos, jež celý projekt koordinuje.

Místní mají za sebou kus práce: jen malou část prací zajišťovala firma, a to mlatové cesty. Místní dobrovolníci v průběhu více než sedmi brigád sami zajistili zbytek. „Kopali jsme základy pro altán, vyznačovali na ploše cestičky a místa pro zeleň, natírali jsme dřevo altánu a zarovnávali terén po dokončení mlatů,“ uvádí další člen koordinačního týmu, vedoucí stavebních prací Zbyněk Musil.

Příští rok ještě místní doplní plochu o posezení - masivní lavice vyrobené z chomoutovského dubu, který rozštípl blesk. Plocha bude osazena infografikou, znázorňující, jak se na ploše chovat a cedulkami dárců, kteří projekt podpořili. Přibýt by měla také socha. Celá proměna plochy bude dokončena do srpna 2022.

Co všechno Koperník po revitalizaci nabídne?
Multifunkční altán s výhledem na plochu jako zázemí pro každodenní setkávání i kulturní vystoupení.
Jedlý hájek pro děti.
Stromy poskytující přirozený stín.
Kvetoucí keře a záhony pro hmyz a motýly.
Vycházkový okruh, který plochu zpřístupní pro kočárky, odrážedla a méně mobilní občany.
Posezení a sochu z masivního dubového dřeva.

Architektonické řešení projektu zpracovala Olga Žáková (2020) na základě dvou veřejných projednání s občany a dílčích konzultací s příslušnými odbory Magistrátu města Olomouce.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Los Vesinos – Chomoutované sobě

Štítky altán, Chomoutov, projekt, sad, Jan Mikulka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevyužívanou plochu v Chomoutově si vzali místní do péče. Vzniká altán i švestkový sad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.