Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Hasiči nacvičovali záchranu osob ve výškách. Na Jesenicku využili šedesát metrů vysoký komín

V bývalé šamotárně ve Velké Kraši na Jesenicku a v lese u Horních Skorošic procvičovali v minulých dnech hasiči z Jeseníku a Šumperku záchranu zraněných osob z výšky a vyproštění parašutistů z korun stromů. Využili například komín vysoký šedesát metrů.

Celá akce byla zaměřená na procvičení speciálních lezeckých technik a fyzičky. Výcviku se zúčastnili členové lezecké skupiny Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje ze stanic Jeseník a Šumperk. 

"Lezci dostali za úkol vytvořit lanové přemostění mezi dvěma komíny a pomocí speciálních lanových technik a vybavení transportovat zraněnou osobu nejprve na jeden a potom přes tyrolský traverz na druhý komín. Celou dobu byla zraněná osoba v doprovodu jednoho z lezců," popsal akci instruktor Přemysl Venouš. Jeden z komínů měří 60, druhý 45 metrů.

Poté se hasiči přesunuli do lesa u Horních Skorošic, kde měli za úkol vyhledat a zachránit dva zraněné parašutisty. Figuranti byli umístěni vysoko v korunách stromů v prudkém svahu uprostřed Rychlebských hor.

"Výcviky plánujeme tak, aby se co nejvíce blížily realitě. Lezci proto musí nejprve pomocí GPS souřadnic najít oba zraněné parašutisty, poskytnout jim neodkladnou zdravotnickou pomoc, a následně pak oba transportovat do místa, kam se dokáže dostat posádka zdravotnické záchranné služby," vysvětlil Venouš. 

Lezecké skupiny jsou na všech centrálních stanicích v Olomouckém kraji, v Olomouci je pak celé lezecké družstvo. Každý hasič musí každý rok absolvovat přes sto hodin výcviku.

Záchranáři na Červenohorském sedle vyprošťovali školáky z autobusu. Naštěstí jen v rámci cvičení

Na Červenohorském sedle v Jeseníkách záchranáři nacvičovali, jak vyprostit školáky z havarovaného autobusu. Součástí akce bylo také pátrání v lese po ztracených osobách. Při cvičení záchranáři využili mimo jiné i dron.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor

Štítky hasiči, komín, záchrana, zranění, parašutista, Velká Kraš, Horní Skorošice, okres Jeseník, Šumperk, Jeseník, Skorošice, Olomoucký kraj, Hasičský záchranný sbor, Rychlebské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči nacvičovali záchranu osob ve výškách. Na Jesenicku využili šedesát metrů vysoký komín  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.