Slivovice, hruškovice, ale i pálenka z ananasu. Na mezinárodní soutěži ovocných destilátů Flora Košt Olomouc hodnotili odborníci přes 300 vzorků. Letošní 18. ročník podle nich potvrdil nárůst kvality produktů z řemeslných destilérek.
„V posledních letech se ukazuje, že ovocné pálenky z řemeslných destilérek, tedy ty, které lze legálně koupit, úspěšně konkurují špičkám domácího pálení,“ uvedl Zdeněk Musil z Unie destilatérů, která je odborným garantem soutěže.
To potvrdila i řemeslná Palírna Radlík z Jílového u Prahy, která získala cenu za nejlepší kolekci destilátů a zvítězila dokonce ve čtyřech kategoriích. Jako nejlepší pálenka napříč ovocnými druhy pak byla vyhodnocena hruškovice Ladislava Libotovského z pěstitelské pálenice Hřibiny-Ledská z Královéhradeckého kraje. Také v tomto klání o šampiona koštu obsadila řemeslná Palírna Radlík druhé i třetí místo. A to s malinovicí a destilátem z mirabelek.
Jednoznačný nárůst kvality ovocných pálenek od českých a moravských destilatérů potvrdil letošní 18. ročník Mezinárodní soutěže Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt Olomouc. Jde o vrcholné klání, kde jsou odbornou porotou pod vedením prof. Josefa Balíka z Mendelovy university v Brně anonymně hodnoceny úspěšné vzorky z lokálních krajových koštů a destiláty z pěstitelských pálenic s těmi z malých ovocných lihovarů.
V letošním roce bylo do soutěže přihlášeno více než 300 vzorků, které znalci posuzovali bez dalších informací o výrobku, tedy anonymně. Kromě tradičních pálenek ze švestek, hrušek či jablek se na stole porotců objevila ananasovice, malinovice nebo borůvkovice. Mezi ostatními lihovinami letošní ročník zpestřil mátový a zázvorový likér anebo destilát získaný macerací víček ze včelích plástů.
Právě široká paleta destilovaných druhů ovoce podtrhuje podle Musila z Unie destilatérů rozšiřující se nabídku a jedinečnost těchto ušlechtilých lihovin. „V ovocných pálenkách se odráží národní kultura, pečlivá rukodělná práce, naše příroda a tradice. Objevuje se v nich nebývalá pestrost chutí i vůní, měly by být tak jasně oddělovány od levných průmyslových lihovin. Na naše ovocné destiláty bychom měli být hrdí,“ podotkl Zdeněk Musil.
Sobota, 30. října 2021, 14:44
A je to opět tady. Přeřazování hodinek, přepočítávání… V noci ze soboty na neděli nás opět čeká změna času. Tentokrát na zimní čas. Takže to v praxi znamená, že si pospíme o hodinu déle.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.