Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Flora Košt ovládla hruškovice z Královéhradecka. Kvalitu potvrdily řemeslné destilérky

Slivovice, hruškovice, ale i pálenka z ananasu. Na mezinárodní soutěži ovocných destilátů Flora Košt Olomouc hodnotili odborníci přes 300 vzorků. Letošní 18. ročník podle nich potvrdil nárůst kvality produktů z řemeslných destilérek.

„V posledních letech se ukazuje, že ovocné pálenky z řemeslných destilérek, tedy ty, které lze legálně koupit, úspěšně konkurují špičkám domácího pálení,“ uvedl Zdeněk Musil z Unie destilatérů, která je odborným garantem soutěže.

To potvrdila i řemeslná Palírna Radlík z Jílového u Prahy, která získala cenu za nejlepší kolekci destilátů a zvítězila dokonce ve čtyřech kategoriích. Jako nejlepší pálenka napříč ovocnými druhy pak byla vyhodnocena hruškovice Ladislava Libotovského z pěstitelské pálenice Hřibiny-Ledská z Královéhradeckého kraje. Také v tomto klání o šampiona koštu obsadila řemeslná Palírna Radlík druhé i třetí místo. A to s malinovicí a destilátem z mirabelek.

Jednoznačný nárůst kvality ovocných pálenek od českých a moravských destilatérů potvrdil letošní 18. ročník Mezinárodní soutěže Grand Prix ovocných destilátů Flora Košt Olomouc. Jde o vrcholné klání, kde jsou odbornou porotou pod vedením prof. Josefa Balíka z Mendelovy university v Brně anonymně hodnoceny úspěšné vzorky z lokálních krajových koštů a destiláty z pěstitelských pálenic s těmi z malých ovocných lihovarů.

V letošním roce bylo do soutěže přihlášeno více než 300 vzorků, které znalci posuzovali bez dalších informací o výrobku, tedy anonymně. Kromě tradičních pálenek ze švestek, hrušek či jablek se na stole porotců objevila ananasovice, malinovice nebo borůvkovice. Mezi ostatními lihovinami letošní ročník zpestřil mátový a zázvorový likér anebo destilát získaný macerací víček ze včelích plástů.

Právě široká paleta destilovaných druhů ovoce podtrhuje podle Musila z Unie destilatérů rozšiřující se nabídku a jedinečnost těchto ušlechtilých lihovin. „V ovocných pálenkách se odráží národní kultura, pečlivá rukodělná práce, naše příroda a tradice. Objevuje se v nich nebývalá pestrost chutí i vůní, měly by být tak jasně oddělovány od levných průmyslových lihovin. Na naše ovocné destiláty bychom měli být hrdí,“ podotkl Zdeněk Musil.

ANKETA: V noci na neděli se změní čas, pospíme si déle. Jde o zajetý zvyk, nebo zbytečnost?

A je to opět tady. Přeřazování hodinek, přepočítávání… V noci ze soboty na neděli nás opět čeká změna času. Tentokrát na zimní čas. Takže to v praxi znamená, že si pospíme o hodinu déle.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Výstaviště Flora Olomouc

Štítky Výstava, soutěž, Flora Olomouc, výstaviště, pálenky, destilérka, pálenice, ovoce, Olomouc, pálenka, Královéhradecký kraj, Zdeněk Musil, alkoholický nápoj, Grand Prix, Jílové u Prahy, Mendelova univerzita v Brně, Hřibiny-Ledská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Flora Košt ovládla hruškovice z Královéhradecka. Kvalitu potvrdily řemeslné destilérky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.