Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Kvůli vykácení stoleté aleje lip vznikl v Prostějově spolek. Bude hlídat životní prostředí

Vykácení staletých lip v jedné z prostějovských ulic vyprovokovalo několik zdejších obyvatel k založení spolku, který bude zásahy do zeleně ve městě hlídat. Spolek Ajdony se však nebude věnovat jenom životnímu prostředí, ale chce upozorňovat na všechny věci ve veřejném prostoru, které nejsou v pořádku.

"Impulzem k založení spolku bylo vykácení staletých lip v ulici Česká v Prostějově. K bleskové akci došlo v polovině března letošního roku, kdy během tří dnů zmizela celá alej. Místní obyvatelé předem nic nevěděli, zbyla jim jen beznaděj a bezmoc. Pro nás to byl také obrovský šok a tak jsme se rozhodli, že chceme mít termíny kácení pod kontrolou," popisuje jedna ze zakladatelek spolku Jana Jílková.

Spolu s Janou Jaňourovou a Zdenkou Funkovou podali jménem spolku na prostějovský magistrát žádost o informace o všech správních řízeních, které se týkají ochrany přírody a krajiny v Prostějově. "Nejčastěji se bude jednat o řízení o povolení kácení dřevin," vysvětlila Jílková.

Nešvary sledujeme již od roku 2019

Spolek je již aktivní na sociálních sítích, zakládající členky se pravidelně účastní úklidových akcí, v minulosti také upozorňovali například na otravy psů a používání jedovatého roundupu v blízkosti školek a dětských hřišť.

"Jde nám především o hlídání veřejného prostoru a upozorňování na situace, které nejsou v pořádku. Od roku 2019 aktivně sledujeme nešvary týkající se prostějovského ošetřování veřejné zeleně škodlivými látkami. Netradiční název spolku je inspirován jedním z přiotrávených pejsků, fenkou Ájou," vysvětlila Jílková.

Spolek plánuje besedy s odborníky, exkurze do obcí a měst, která se k životnímu prostředí chovají uvážlivě, a řadu dalších akcí. "V Prostějově nám chybí ochota a vůle řešit věci systémově a naslouchat více veřejnosti," dodala Jílková.

V Prostějově padla kvůli vodovodu alej. Lidé si za odměnu mohli vybrat novou výsadbu

Třicítku zdravých stromů, které zkrášlovaly jednu z ulici v Prostějově, nechal před časem kvůli opravě vodovodu pokácet zdejší magistrát. Obyvatelé nyní dostali možnost vybrat si druh stromů, které zde město jako náhradu vysadí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky Ajdony, spolek, kácení, životní propstředí, veřejný prostor, Prostějov, životní prostředí, alej, lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli vykácení stoleté aleje lip vznikl v Prostějově spolek. Bude hlídat životní prostředí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.