Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Dražba Hanáckých kasáren opět bez výsledku. Úřad znovu osloví Univerzitu Palackého

Investiční krok za více než čtvrt miliardy korun ani v dalším kole aukce Hanáckých kasáren nikdo neučinil. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) chce nyní znovu jednat s Univerzitou Palackého, která o rozsáhlý objekt dříve projevila zájem.

Do elektronické aukce se přihlásil jeden zájemce, který složil požadovanou kauci 27 milionů korun. Avšak příhoz vyvolávací ceny 262 milionů korun nakonec opět neproběhl. „Na základě předchozích jednání se ÚZSVM znovu obrátí na Univerzitu Palackého v Olomouci, která již dříve projevila předběžný zájem o přímý nákup tohoto areálu. Na případných dalších jednáních bude ÚZSVM opět navrhovat cenu vyhlášenou v druhém kole výběrového řízení,“ informovala mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Po předchozím kole dražby se hovořilo o záměru Univerzity Palackého přebudovat rozlehlou stavbu pro potřeby Fakulty zdravotnických věd. V první fázi jednání se ale zástupci vysoké školy s prodávajícím úřadem nedohodli. „Vedli jsme v tomto ohledu intenzivní jednání na půdě UP, nicméně časový prostor, který máme k dispozici, nám neumožňuje realizovat kroky potřebné k objektivnímu posouzení a rozhodnutí v této věci,“ objasnil po jednáních mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant.

„Cílem ÚZSVM je pro tento výjimečný historický areál v centru Olomouce najít definitivního vlastníka, který pro něj nalezne smysluplné využití a vdechne mu nový život,“ zmínila za Úřad pro xzastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová.

V případě dalších jednání by se mohlo ke kupujícím podle náměstka olomouckého primátora Matouše Pelikána připojit i město Olomouc. Krajská metropole totiž výhledově potřebuje rozšířit kapacity pro úředníky. „Univerzita avizovala zájem o Hanácká kasárna. Teoreticky by bylo možné, že bychom se do toho zapojili společně ještě s Olomouckým krajem. Mohli bychom tam mít nějakou poměrnou část kancelářské kapacity,“ uvažoval před nedávnem náměstek Pelikán.

Areál Hanáckých kasáren byl vybudován v polovině 19. století. Památkově chráněný objekt, který tvoří čtyřkřídlá budova, převzal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových na základě usnesení vlády v roce 2017 od Ministerstva obrany. Vláda pak v minulém roce schválila jeho prodej. Stavba je významným urbanistickým prvkem města a ukázkou klasicistního vojenského stavitelství s ojedinělou stavební i armádní historií.

Olomouc hledá budovy pro úředníky. Nabídku nikdo neposlal

Poptávka administrativního objektu pro stovky úředníků v Olomouci skončila bez předložené nabídky. Magistrát prezentoval od léta záměr koupit budovu pro sto nebo dvě stě zaměstnanců, tuto variantu ale zřejmě bude muset vedení města opustit.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Štítky Hanácká kasárna, budova, stavba, rekonstrukce, prodej, Olomouc, Univerzita Palackého, Univerzita Palackého v Olomouci, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, dražba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dražba Hanáckých kasáren opět bez výsledku. Úřad znovu osloví Univerzitu Palackého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.