Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Prostějov uzavřel chodník okolo ZŠ Kollárova. Římsy jsou v havarijním stavu

Město Prostějov muselo uzavřít chodník okolo Základní školy Kollárova na stejnojmenné ulici kvůli havarijnímu stavu říms, ze kterých odpadávají kusy omítky. Okamžitá oprava vyjde na více než 400 tisíc korun. Provoz školy ohrožen není.

"Hlavním problémem jsou římsy ve výšce 12 až 15 metrů, které jsou opatřeny prejzovou krytinou. Pod prejzy zatéká a to způsobuje prosáknutí do říms a následné opadávání jejich částí," vysvětlil náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO), který má na starosti stavební investice.

Chodník, na kterém by padající omítka mohla někoho zranit, uzavřela městská policie. Radnice již domluvila opravu.

"Oslovili jsme stavební firmu, která předložila nabídku na provedení zabezpečovacích prací. Předmětem těchto prací je stavba lešení u severozápadního nároží, odbourání odpadávajících říms a prejzové krytiny. Dále pak svislé přesuny suti a její uložení," popsal Rozehnal.

Zabezpečovací práce přijdou městský rozpočet na 418 tisíc korun. 

Budova základní školy byla postavena v letech 1904 až 1905, za 1. světové války zde sídlil vojenský lazaretu, za druhé světová války bylo severní křídlo při leteckém náletu na Prostějov zasaženo bombou a škola se sem mohla vrátit až v roce 1946. Po sloučení se ZŠ Husovo náměstí v roce 2004 má škola název Základní škola a mateřská škola Prostějov Kollárova.

Nanonástřiky v prostějovských školách nebyly povolené, zjistila inspekce. Rodiče požadují nápravu

Nanonástřiky oxidem titaničitým v mateřských a základních školách v Prostějově, které tam radnice nechala aplikovat v únoru letošního roku, aby zabránila šíření koronaviru, nebyly podle České inspekce životního prostředí řádně povolené a...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto firmy.cz

Štítky chodník, uzavřením římsa, havarijní stav, omítka, ZŠ Kollárova, Prostějov, římsa, základní škola, ANO 2011, první světová válka, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sonja Doll

Já tedy nevím, ale není budova v památkové zóně a není dokonce památkově chráněná? Odbourání říms a prejzů se naprosto změní její vzhled ?!

Pátek, 5. listopadu 2021, 13:54Odpovědět

Prostějov uzavřel chodník okolo ZŠ Kollárova. Římsy jsou v havarijním stavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.