Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Nanonástřiky v prostějovských školách nebyly povolené, zjistila inspekce. Rodiče požadují nápravu

Nanonástřiky oxidem titaničitým v mateřských a základních školách v Prostějově, které tam radnice nechala aplikovat v únoru letošního roku, aby zabránila šíření koronaviru, nebyly podle České inspekce životního prostředí řádně povolené a registrované. Opozice a rodiče již několik měsíců po radnici požadují, aby nástřiky odstranila.

Pracovníci specializované firmy nanonástřiky ošetřili desítku mateřských a základních škol v Prostějově. Kvůli vlně kritiky radnice celou akci po několika dnech zastavila. Petici proti nástřikům později podepsalo přes 500 lidí. Radnice se hájila tím, že nanonástřiky jsou bezpečné a nemají negativní vliv na lidské zdraví.

"Česká inspekce životního prostředí zahájila kontrolu a nenalezla žádné doklady, které by prokázaly povolení tohoto přípravku k dodávání na trh podle platné legislativy ani jeho registraci v registru ministerstva zdravotnictví," oznámil nyní prostějovský opoziční zastupitel Aleš Matyášek (Na rovinu!).

Primátora Prostějova Františka Juru (ANO) vyzval, aby veřejnost neprodleně informoval o přijatých opatřeních. Stanovisko Jury není k dispozici, na dotazy zatím nereagoval. 

Jako jedna z prvních nanonástřiky ostře kritizovala senátorka za Prostějovsko Jitka Chalánková (BEZPP). "Věřím, že pan primátor a vedení města učiní neprodleně opatření k nápravě. Opravdu nechci věřit, že je jim lhostejné možné ohrožení zdraví dětí, což by s ohledem na princip předběžné opatrnosti bylo možné považovat za obecné ohrožení," varovala senátorka.

Experti se shodují. Nanonástřiky do škol nepatří

Státní zdravotní ústav již v minulosti potvrdil, že nanonástřiky nezaručují ochranu proti přenosu infekčních chorob. Kvůli omezeným znalostem o vlivu nananočástic na lidské zdraví ústav doporučil postupovat s předběžnou opatrností. Na místě je například výměna koberců, rohoží či důkladná očista hraček, které mohly nanočástice kontaminovat.

Také děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar, prorektorka pro vědu a výzkum Vysoké školy báňské, Technické univerzity Ostrava Jana Kukutschová, ředitel Zdravotního ústavu v Ostravě Eduard Ježo a Bohumil Kotlík ze Státního zdravotního ústavu již dřív ve společném stanovisku upozornili, že ve školách by se nanočástice oxidu titaničitého neměly používat.

Primátor Jura už několik měsíců ví, co by měl udělat  

Už před několika měsíci byl přitom primátor Prostějova Jura na konzultacích v Ostravě u profesorky Kukutschové, prorektorky  ostravské Technické univerzity.

"Naše doporučení bylo přestříkat nanonástřiky latexem. Tím se nanončástice zafixují, je to relativně nízkonákladová metoda, latex je neškodný, mohlo by to celou situaci řešit a všichni by mohli být klidní. Na tom jsme se shodli i se Státním zdravotním ústavem. Rozhodně nejsem na straně těch, kteří nanonástřiky aplikují," sdělila prorektorka. 

Jan Krchňavý (Pévéčko), náměstek primátora Prostějova
Ohledně aplikace nanonástřiků na některých mateřských a základních školách v Prostějově je podstatné uvést, že zpráva Státního zdravotního ústavu jasně říká, že skutečně nedochází k ohrožení zdraví dětí, koncentrace jsou příliš nízké.  V tomto smyslu hovoří i odborné stanovisko soudního znalce. Státní zdravotní ústav vydal odborné stanovisko, které obsahuje doporučení pro předškolní zařízení a to výměnu koberců, rohoží, očistu hraček a závěsů. Uvedené součásti ani stěny vůbec nebyly v našich mateřských školkách ochranným nástřikem ošetřeny. Vzorek ošetřených lavic byl zaslán na odbornou analýzu. V současnosti řeší problematiku KHS. Její nařízení bude město plně respektovat.

Zdravotní ústav nevyloučil rizika nanonástřiků. Musí okamžitě pryč ze škol v Prostějově, požaduje opozice

Nanonástřiky v mateřských a základních školách v Prostějově nezaručují podle Státního zdravotního ústavu ochranu proti koronaviru. Ústav zároveň nevylučuje zdravotní rizika a nabádá k opatrnosti. Opozice prostějovskou radnici vyzvala, aby...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky nanonástřik, koronavirus, školy, Prostějov, radnice, základní škola, Česká inspekce životního prostředí, zdraví, František Jura, Státní zdravotní ústav, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ANO 20

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Samek

Boha to jsou exoti. Během léta na sebe kydají kila TiO2 v opalovákách, který je bílý a náhle zmizí . Kam ? Že by do kůže ? :)) Přestříkají to latexem, na který má část populace alergii. Opravdu úroveň naskakovat na fakenews ;)

Středa, 6. října 2021, 21:58Odpovědět

Nanonástřiky v prostějovských školách nebyly povolené, zjistila inspekce. Rodiče požadují nápravu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.