Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Olomoučané upozorňují na nesrozumitelný rozhlas. Celý systém se nastavuje, ubezpečuje město

Modernizací za 70 milionů korun prošel v uplynulých letech olomoucký varovný a informační systém. Lidé upozorňují na nesrozumitelnost hlášení, podle města je však technologie stále v testovacím režimu a své poznatky má veřejnost adresovat na určenou e-mailovou adresu.

V ulicích krajské metropole rozmístila odborná firma takřka dva tisíce akustických jednotek, pro které nyní technici hledají optimální nastavení. Snadněji to jde například v Lošově, v Radíkově či Droždíně. „Jsou městské části, kde jsou lidé na rozhlas zvyklí a probíhají tam téměř denně nějaká hlášení. Tam se to testuje přirozeným způsobem a dolaďuje se to průběžně,“ uvádí vedoucí odboru ochrany magistrátu města Olomouce Jan Langr.

Jiná je ale situace v částech s hustší zástavbou. Zvukové výstupy z malých tlampačů nemohou podle Langra při jednom nastavení obsáhnout kompletní oblast včetně výškových budov. Nastavení se tak ladí pro posluchače na ulici či v přízemí. „Z hlediska fyzikální zákonů to nejde splnit, aby bylo rozumět v každém okamžiku, v každém místě a v každém výškovém bodě. Akustika má svoje určitá pravidla. Rozhlas je optimalizován na ideální slyšitelnost a srozumitelnost na ulici. Lidé ve vyšších patrech tomu mohou, ale taky nemusí rozumět,“ konstatuje Langr.

Hlášení, která nyní zaznívají na olomouckých sídlištích, jsou primárně určena pro zkoušení systému. „Testovací provoz probíhá tak, že kolegové přijedou na místo a rozestaví poslechové hlídky. Každý si stoupne do některé z ulic, vezme si hodnotící formulář a pustí se nějaké hlášení. Zapíšou si, jak všechno slyšeli a při té příležitosti se i zkontroluje zařízení, zda nemá technické chyby. Abychom mohli ještě uplatnit záruku,“ podotkl Jan Langr, s tím, že aktuálně probíhá nastavování na Tabulovém Vrchu či v Neředíně. „A poslední bude na řadě centrum, kde to bude asi nejnáročnější,“ dodal Langr.

Občané mohou nesrozumitelný rozhlas oznámit na speciální e-mail

Se seřizováním systému mohou pomoci i Olomoučané, kteří zaznamenají nesrozumitelné či například chrčící hlášení. Komentáře upozorňující na tento problém se před nedávnem objevily na sociálních sítích. „V únoru jsme spustili speciální e-mailovou adresu rozhlas@olomouc.eu, na kterou mohou občané zasílat podněty k funkčnosti a srozumitelnosti nově budovaného varovného a informačního systému,“ říká k zapojení veřejnosti mluvčí radnice Radka Štědrá.

„Občané nám pomůžou, když nám co nejlépe popíšou, jak vnímali problém a kde při hlášení byli. A ideálně na sebe mohou zanechat kontakt, abychom se mohli případně ještě zeptat na doplňující informace,“ doplnil Jan Langr z odboru ochrany.

Novinkou, která přidá další možnost zjistit obsah hlášení, bude webová stránka. „Lidé se budou moct podívat, jaká konkrétní relace se hlásila. Na tom se nyní pracuje,“ potvrdil Langr.

Ve většině městských částí se rozhlasové hlášení využívá pouze mimořádně, při výjimečné potřebě by měla občany v prvé řadě upozornit siréna. „Systém má podle svého názvu dvě složky - varovnou a informační. Ve dvě v noci nepomůže Smart technologie, nebo že pípne smska, že hrozí nebezpečí- To každého neprobudí. Zkušenosti z nedávných povodní v Německu ukazují, že sirény jsou potřebné a člověk si při jejich houkání uvědomí, že se něco děje. Pak zbystří a začne zjišťovat, o co se jedná. Hlášení pak poskytne informační část systému,“ vysvětlil závěrem Langr.

Olomoucké centrum už se chystá na vánoční trhy. Nabídnou novou vyhlídku i tradiční program

Začátek tradičních vánočních trhů v Olomouci se přiblížil. V centru města už vyrůstají stánky, kterých bude letos více než 130. Na konci týdne dorazí na Horní náměstí třicetimetrový vánoční strom, který se rozsvítí při zahájení populárních trhů...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Investice, rozhlas, městský rozhlas, technologie, hlášení, varovný a informační systém, Olomouc, Tabulový vrch a.s., Radíkov, Droždín, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučané upozorňují na nesrozumitelný rozhlas. Celý systém se nastavuje, ubezpečuje město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.