Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Olomoucké náměstí zdobí mohutná jedle. Město hledá pro vánoční strom jméno

Akce byla úspěšná, na olomoucké Horní náměstí dorazil majestátní vánoční strom. V centru krajské metropole se tyčí sedmdesátiletá jedle douglaska z Hluboček. Začátek vánočních trhů s rozsvícením nazdobeného stromu je v plánu na 21. listopadu.

Téměř třicetimetrovou jedli připravovali k transportu pracovníci specializované firmy od nedělního rána v Olomoucké ulici v Hlubočkách. „Strom už byl moc vysoký a z bezpečnostních důvodů ho bylo potřeba pokácet,“ řekl ke stromu, věnovanému jednou z místních rodin, vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

Po pokácení zamířil odpoledne nadměrný náklad do centra hanácké metropole. Před instalací jedli čekalo zkrácení, tak aby ve výsledku měřila zhruba kolem 20 metrů. „Kvůli bezpečnosti si netroufneme na náměstí stavět vyšší strom,“ vysvětlil Radim Schubert. Samotné upevnění vánoční jedle s využitím jeřábu trvalo až do večerních hodin.

Dočasnou dominantu Horního náměstí čeká nazdobení, strom by se měl slavnostně rozsvítit za dva týdny. Do 12. listopadu pak vítají zástupci oddělení kultury olomouckého magistrátu návrhy na jméno olomouckého symbolu Vánoc, návrhy mohou děti doplnit i obrázkem.

Od minulého týdne vyrůstá v centru Olomouce dřevěné městečko ze stánků, kterých bude letos více než 130. Na ploše tržnice finišují přípravy vyhlídkového ruského kola. Organizátoři tradičních vánočních trhů připravují program v plném rozsahu, je však možné, že kvůli protiepidemickým opatřením ještě dojde ke změnám.

Alej roku může růst i v Olomouckém kraji. Region nominoval desítku stromořadí

Silnice za vesnicí, městské ulice i hráze rybníků lemují aleje nově vysazených i letitých stromů, které pamatují desítky i stovky let historie. Už po jedenácté probíhá anketa o Alej roku, v Olomouckém kraji letos lidé nominovali desítku stromořadí....

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK - Luděk Peřina, Město Olomouc

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, advent, Olomouc, jedle, strom, Hlubočky, vánoční stromek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké náměstí zdobí mohutná jedle. Město hledá pro vánoční strom jméno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.