Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Hranice mají netradiční papírový betlém s místními osobnostmi a památkami

Netradiční papírový betlém mají letos Hranice na Přerovsku. Kulisy mu dělají nejvýznamnější památky Hranic, ale také postavy z historie města. Autorem betlému je výtvarník Lukáš Martinka, který se specializuje na kresby památek.

Betlém vydala Městská kulturní zařízení Hranice, k dostání je v Turistickém informačním centru na hranickém zámku. Zájem je velký. Kulisy tvoří Masarykovo náměstí, kostel Stětí sv. Jana Křtitele, Mariánský sloup, Stará radnice, zámek a synagoga.

"Nechybí Svatá rodina s jesličkami, tři králové či mnich Jurik, zakladatel města Hranic. V betlému je také významný hranický průmyslník Antonín Kunz, což byl zakladatel první moravské továrny na vodovody a pumpy. Na tradice jeho firmy navázala Sigma Pumpy Hranice," uvedla ředitelka zařízení Naděžda Jandová.

Výtvarník do betléma zakomponoval také poručíka a kadety rakousko-uherské armády, kteří reprezentují slavnou minulost vojenských škol ve městě. "Nechybí také myslivec, který může navazovat to, že je zde tradice střední lesnické školy. Vyobrazeny jsou i další klasické postavy v dobovém oblečení," doplnila Jandová.

Originální betlém mají také Loštice

Podotkla, že navrženy byly i další osobnosti, jako například zdejší rodák, zpěvák Dalibor Janda, ale ten se nakonec do betléma nedostal. O betlém s kulisami města je podle ředitelky Jandové velký zájem, jen za první den prodeje si pro něj přišlo na šest desítek lidí.

Betlém s osobnostmi z reálného života mají také Loštice na Šumpersku, postavy ze současnosti i z historie s vazbami na region do něj pravidelně vyřezává loštický řezbář Jaroslav Beneš. Na betlému řezbář pracuje od roku 1994, má už více než 300 postav. V betlému stojí například hanácký obr Josef Drásal, zápasník Gustav Frištenský či šternberský malíř Libor Vojkůvka. Nechybí i figurka vězně Kajínka prchajícího z nedaleké mírovské věznice.

Moravu zde reprezentuje také fotograf Jindřich Štreit, v betlému je také postava dlouholetého fotografa ČTK Vladislava Galgonka. Oba drží v rukou fotoaparát s ptáčkem.

Vánoční zvonění i Ryba pro Bečvu. Přerov zná program městských Vánoc

Nejen na přerovském náměstí T. G. Masaryka, ale také na nedalekém Horním náměstí se od konce listopadu rozprostře atmosféra Vánoc. Tu zajistí nejen patnáctimetrový strom a prodejní stánky, ale také velký nasvícený dárek či kulturní program.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Městská kulturní zařízení Hranice

Štítky betlém, osobnosti, památky, Vánoce, Hranice, okres Přerov, Jan Křtitel, Antonín Kunz, Rakousko-uherská armáda, Gustav Frištenský, Dalibor Janda, Josef Drásal, Jindřich Štreit, Jaroslav Beneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hranice mají netradiční papírový betlém s místními osobnostmi a památkami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.