Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Vánoční zvonění i Ryba pro Bečvu. Přerov zná program městských Vánoc

Nejen na přerovském náměstí T. G. Masaryka, ale také na nedalekém Horním náměstí se od konce listopadu rozprostře atmosféra Vánoc. Tu zajistí nejen patnáctimetrový strom a prodejní stánky, ale také velký nasvícený dárek či kulturní program.

Už od začátku listopadu budou vánoční osvětlení instalovat v ulicích Přerova pracovníci technických služeb. Z Partutovic na Hranicku by pak měli 20. listopadu dovézt patnáctimetrovou jedli. Samotné rozsvícení stromu je naplánováno na první adventní neděli, která letos připadne na 28. listopadu. Sváteční program potrvá až do Nového roku, kdy se nad Přerovem rozzáří ohňostroj.

Hlavní ozdobou náměstí bude stejně jako minulý rok velký světelný vánoční dárek. „Vloni měl dárek jen jednu mašli, což se některým zdálo málo, takže jsme jednu ještě přidali. Také na strom přibude pár nových ozdob v podobě svítících hvězd. Spokojení by měli být i ti, kteří kritizovali, že v minulém roce bylo málo prodejních stánků – letos jich bude dvakrát tolik, tedy čtrnáct,“ uvedl Jaroslav Macíček, ředitel Kulturních a informačních služeb, které jsou hlavními organizátory oslav.

Na první adventní neděli bude program také u Galerie města Přerova na Horním náměstí. „V pět hodin odpoledne se rozsvítí dřevěný betlém a návštěvníci se mohou podívat na výstavu zvonů a zvonků z věhlasné dílny, která se nachází v Brodku u Přerova,“ zve na výstavu s názvem Vánoční zvonění galeristka Lada Galová.

A Horní náměstí se stane také místem dalších akcí. „Letos jsme se rozhodli, že dáme příležitost dětem, aby si mohly samy nazdobit vánoční stromečky – jejich práce pak bude k vidění na nádvoří galerie. Každá z osmi základních škol dostane jeden jehličnan,“ podotkl náměstek primátora Petr Kouba (ODS).

Vánoční trhy v Olomouci zdůrazní tradice. Velký strom dorazí z Hluboček

Měsíc a několik dní zbývá do zahájení oblíbených vánočních trhů v centru Olomouce. Podle radnice budou mít ještě tradičnější podobu než dřív. Na začátku listopadu dorazí na Horní náměstí vánoční strom z Hluboček.

V Přerově se návštěvníci vánočních trhů budou moct zapojit také do benefičních a charitativních akcí. „Na náměstí budou mít možnost pořídit si skleněnou vánoční ozdobu v podobě ryby a tím přispět Českému rybářskému svazu na obnovu života v Bečvě, kterou vloni postihla ekologická katastrofa. Rybiček bude celkem tři sta,“ uvedla k projektu Ryba pro Bečvu vedoucí Kanceláře primátora Daniela Novotná.

U vánočního stromu bude kasička pro organizaci Andělé stromu života. „Jedná se o mobilní hospic, kde pečují o nevyléčitelně nemocné. Ze sbírky by chtěli pořídit přenosné dýchací přístroje, které jsou stále potřeba,“ objasnil náměstek Petr Kouba.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, nákupy, punč, jídlo, dárky, Přerov, Bečva, strom, Tomáš Garrigue Masaryk, advent, Petr Kouba, ODS, Český rybářský svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční zvonění i Ryba pro Bečvu. Přerov zná program městských Vánoc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.