Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Před energošmejdy varují i v Olomouckém kraji. Nabídku si vyhledejte sami, radí odborníci

Téměř milion bývalých klientů společnosti Bohemia Energy se potýká s otázkou od jakého dodavatele či zprostředkovatele nyní získávat elektřinu nebo plyn. Nelehké situace těchto lidí se často snaží využít takzvaní energošmejdi. Před jejich počínáním varují úřady i nezávislé spolky.

Energetický regulační úřad (ERÚ) uvádí, že zachytil stížnosti na energetické šmejdy, kteří se snaží zneužít ukončení dodávek energií od společností ze skupiny Bohemia Energy. Spotřebitelům nabízejí pomoc s výběrem nového dodavatele, jejich služby ale mohou přivést zákazníky do ještě větších problémů.

Velkou zátěž pro rozpočty domácností představují nově nastavené vysoké zálohy od dodavatelů poslední instance, ke kterým po krachu Bohemia Energy automaticky přešli. Ani v zoufalé situaci by lidé podle odborníků neměli ztrácet obezřetnost a nevěřit telefonickým nabídkám od neznámých volajících. „V našich poradnách jsme zaznamenali řadu případů, kdy se prodejci pomocí telefonických hovorů snažili spotřebitele manipulovat k uzavření smlouvy sérií vhodně formulovaných dotazů. Tvrdili jim, že chtějí pouze nezávazně pomoci s výběrem a případně přechodem od takzvaného dodavatele poslední instance k novému dodavateli,“ uvádí spolek Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska.

Seniorka z Otinovsi má platit astronomické zálohy na energie přes 16 tisíc korun. Důchod jí na to nestačí

Sedmasedmdesátiletá seniorka z Otinovsi na Prostějovsku má po krachu dodavatele energií platit nové zálohy přes 16 tisíc korun. Je zoufalá. Žije sama, trápí ji bolesti kloubů a zad a bez topení plynem se neobejde. Důchod jí na zaplacení záloh...

Podle zástupců této organizace se také stává, že volající uzavřou s neznalým klientem smlouvu po telefonu. „Přestože uzavření takové smlouvy je velmi jednoduché, dostat se z ní bývá o mnohem složitější, a když od smlouvy nestihne včas odstoupit, a to do 14 dnů od jejího uzavření, končí taková nabídka zpravidla sankcí. Pokuty se v průměru pohybují okolo 5 tisíc korun za každé odběrné místo,“ informuje Sdružení obrany spotřebitelů.

Odborníci tak doporučují vyžádat si písemný text smlouvy, s čímž by zavedený dodavatel neměl mít žádný problém. Dále je bezpečnější vyhledat si vhodného poskytovatele těchto služeb na internetu například s využitím srovnávačů či kalkulaček, které má na svém webu také Energetický regulační úřad.

„Je třeba apelovat na všechny občany, aby byli obezřetní a nenaletěli takzvaným energošmejdům. Podvodníci využívají mnoha lživých argumentů, vydávají se za stávající dodavatele, pracovníky distribučních společností nebo úřadů,“ upozorňuje Ivo Slavotínek (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Poradní dny pro Olomoucký kraj -  Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska
Olomouc: Pátek: 8.30 – 11.30 hodin – každý první a třetí pátek v měsíci, tel. 605801362
Hranice: Středa: 13 – 17 hodin – každou první středu v měsíci, tel. 607398511
Zábřeh: Čtvrtek: 12.30 – 15.30 hodin – každý čtvrtý čtvrtek v měsíci, tel. 602722584
Přerov: Úterý: 12 – 16 hodin – každé 2. a 4. úterý v měsíci a 2. a 4. pátek 9.00-12.00 hodin (po předchozím tel. objednání tel. 723692166)

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ministerstvo průmyslu a obchodu

Štítky Energie, elektřina, bydlení, plyn, Bohemia Energy, ČEZ, innogy, Olomoucký kraj, Česká republika, Energetický regulační úřad, spotřebitel, Morava, Slezsko, Ivo Slavotínek, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před energošmejdy varují i v Olomouckém kraji. Nabídku si vyhledejte sami, radí odborníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.