Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Seniorka z Otinovsi má platit astronomické zálohy na energie přes 16 tisíc korun. Důchod jí na to nestačí

Sedmasedmdesátiletá seniorka z Otinovsi na Prostějovsku má po krachu dodavatele energií platit nové zálohy přes 16 tisíc korun. Je zoufalá. Žije sama, trápí ji bolesti kloubů a zad a bez topení plynem se neobejde. Důchod jí na zaplacení záloh nestačí.

Marie Hrubá z Otinovsi prožívá jedno z nejtěžších období ve svém životě. Manžel je v centru pro léčení Alzheimerovy choroby, ona zůstala v rodinném domku"Mám nemocné klouby a páteř, a i když bych chtěla, starat bych se o něho doma už nemohla," vysvětluje seniorka.   

Na zálohách na energie doposud platila kolem 3 tisíc korun za plyn a necelých 800 korun za elektřinu. S důchodem přes 12 tisíc korun s tím sice obtížně, ale nějak vyšla.

Teď už to neplatí. Krach dodavatele jí zcela změnil život. Hlavně za plyn jí nyní dodavatel poslední instance vyměřil astronomické zálohy. "Když mě obálka přišla, se strachem jsem ji otevřela a čtu cifru přes 14 tisíc korun za plyn. Když k tomu přidám elektriku za necelé dva tisíce, tak si říkám, panebože, vždyť mně na to nestačí ani můj důchod. Jak to zaplatím," lamentuje seniorka.

Bez plynu se neobejdu

Okamžitě volala dceři do Prostějova, která pro ni začala hledat nové dodavatele energií. Zároveň pro ni zkouší vyřídit dávku hmotné nouze na Úřadu práce. To však nepůjde tak rychle.    

"Řešíme to v rodině. Mně je 77 let, sama to absolutně nevyřídím. Ve svých šestnácti letech jsem šla do práce, protože nás bylo hodně děcek. U Boskovic jsem dělala lustry. Dnes mám vyměněné kyčle, protože jinak bych už byla na vozíčku, a doteď nosím berle. Se zády jsem marodila po celou dobu, co jsem chodila do práce. Bez plynu se neobejdu, dřevem topit nezvládnu," naříká žena.

Kvůli více než čtyřnásobnému zvýšení záloh na plyn v noci nespává a chudne. "Vůbec nevím, co mám dělat. Nejsou normální. To si člověk může vzít rovnou provaz a zhoupnout se na něm. Toto mě potkalo na stará kolena," pláče seniorka.

Statisíce nových smluv. Zákazníky Bohemia Energy čekají starosti

Po krachu skupiny alternativních dodavatelů elektřiny a plynu Bohemia Energy se do nepříjemné situace dostaly statisíce zákazníků. Podle organizace dTest jim energie automaticky začne poskytovat náhradní dodavatel. Bývalí klienti zkrachovalé firmy...

Co nejrychleji uzavřít standardní smlouvu

Dodavatelem poslední instance pro plyn je společnost innogy. "Jejich původní dodavatel je nechal na holičkách. Na nás bylo, abychom rychle i pro tyto zákazníky zajistili dodávky zemního plynu na vytápění. Dnes je však na trhu plyn, který je čtyřikrát dražší, než byl na počátku roku. Proto jsou zálohy v režimu dodavatele poslední instance tak vysoké. Pokud paní Hrubá rychle uzavře standardní smlouvu, tak jí klesnou zálohy na polovinu a i cena zemního plynu bude výrazně nižší," vysvětlil mluvčí společnosti Martin Chalupský.

Firma slibuje, že plyn bude schopna nakupovat dopředu, a tak zajistí nižší ceny. "Dodavatel poslední instance je pouze režim akutní záchrany, aby se lidé, kterým přestali jejich dodavatelé dodávat, neocitli bez životně důležité energie," dodal mluvčí.

Doporučil, aby lidé ve finanční tísni požádali o příspěvek na bydlení nebo o dávky v hmotné nouzi. "Dodavatel poslední instance řeší tuto mimořádnou situaci pro celkem 900 tisíc odběratelů. Je to na všech stranách velmi nezáviděníhodná situace," tvrdí Chalupský.

Jak reagovat, když vám v současnosti dorazí oznámení o zvýšení ceny za dodávky energií?

Na spotřebitelskou poradnu dTestu se v posledních dnech obracejí desítky spotřebitelů s dotazy k postupu dodavatelů energií, kteří jim sdělují, že jsou nuceni zdražit dodávky elektřiny nebo plynu i u smluv s garantovanou cenou na dobu určitou. Mají...

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky energie, krach, zálohy, důchod, seniorka, nemoc, Otinoves, Innogy, dodavatel poslední instance, okres Prostějov, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Glatz

Chtěl bych jí poslat 10000 Kč. Napište kam

Čtvrtek, 4. listopadu 2021, 23:41Odpovědět

Seniorka z Otinovsi má platit astronomické zálohy na energie přes 16 tisíc korun. Důchod ji na to nestačí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.