Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Šumperk připravuje Rybovu Českou mši vánoční, do sboru zve zpěváky

Milovníci hudby se v Šumperku pustili do nácviku slavné České mše vánoční Jana Jakuba Ryby. Chystají ji šumperští nadšenci v čele s organizátorem oblíbených Klášterních hudebních slavností Romanem Janků, který se ujal dirigentské taktovky.

Zpěváci a hudebníci se mohou hlásit na webu města. Pořadatelé uvítají informace, do jakého hlasu se zařadí a na jaký nástroj hrají.

"Zveme zpěváky a hudebníky do Šumperského vánočního sboru, který vzniká jednou ročně právě u příležitosti provedení Rybovy mše," uvedl Roman Janků. Zájemci se před koncertem sejdou na několika zkouškách. První se koná v neděli 21. listopadu v klášterním kostele v Šumperku od 15 hodin, další je v neděli 19. prosince.

"Generální zkouška se uskuteční v den koncertu. Další potřebné zkoušky budeme řešit operativně. Zveme všechny zpěváky, kteří mají zkušenosti se zpíváním ve sboru, aby se k nám přidali, přivítáme i hudebníky," zve do řad Šumperského vánočního sboru Roman Janků.

Tradice zpívané mše vznikla v roce 2004

Tradici vánočního provedení Rybovy mše v Šumperku založil tehdejší dirigent Scholy od sv. Jana Křtitele v Šumperku, dětský lékař Vít Rozehnal v roce 2004. Základ vánočního sboru tvořili jeho zpěváci, k nim se přidali bývalí členové místního Šumperského dětského sboru, učitelé hudební výchovy a další zkušení zpěváci.

Mezi nimi byl například i tehdejší starosta Zdeněk Brož. Těleso Českou mší vánoční potěšilo nejen šumperské publikum, ale i okolí, koncertovalo také ve Vídni, Bruselu, Bad Hersfeldu či v Polsku.

Po dvouleté pauze způsobené koronavirem předal dirigentskou taktovku Vít Rozehnal Romanu Janků. Obnovení tradice mše v Šumperku uvítalo i město, které akci zaštítí. 

"Mše Jana Jakuba Ryby patřila 15 let ke koloritu šumperských Vánoc. Vždy jsem se na ni moc těšila. Proto jsem se nedokázala smířit s tím, že se už nikdy nesejde Vánoční sbor. Proto jsem oslovila Romana Janků, zda by se o návrat mše nepokusil," uvedla místostarostka Marta Novotná (Šumperáci).

Mobilní kluziště v centru Prostějova zahájilo provoz. Město už má program Vánoc

Na náměstí v Prostějově dnes odpoledne zahájilo provoz oblíbené mobilní kluziště, které v centru města bude fungovat až do začátku ledna. Obyvatelé se v předvánočním čase mohou kromě toho těšit na tradiční jarmark, vánoční strom a kulturní program.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Šumperk

Štítky mše, zpěv, zájemci, hudba, Vánoce, Šumperk, Jakub Jan Ryba, slavnost, Jan Křtitel, Zdeněk Brož, koncert, Polsko, Vídeň, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperk připravuje Rybovu Českou mši vánoční, do sboru zve zpěváky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.