Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Botanici v Jeseníkách objevili vzácný druh kapradiny. Zůstává zelená i po prvních mrazech

Výjimečný nález se podařil botanikům v Jeseníkách. Poblíž Rudy na Moravou objevili vzácnou kapradinu, která jinde v zemi neroste. Jde o takzvanou varietu sleziníku netíkovitého, který zůstává zelený i po prvních mrazech.

"Sleziník netíkovitý je velmi vzácný a kriticky ohrožený druh kapradiny, který je v celé České republice v současnosti známý jen z několika málo lokalit v Čechách," sdělil botanik ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky Radek Štencl.

Před pár dny pracovníci správy objevili několik trsů kapradiny na dvou místech na hadcových skalkách nedaleko Hostic a Rudy nad Moravou. Při bližším zkoumání se ukázalo, že nešlo o normální sleziník, který je známý ze zbytku České republiky, ale o takzvanou varietu silesiacum, která roste na hadcích.

"Ta u nás dosud nebyla vůbec známa. Je zcela výjimečná a velmi vzácná. Popsaná je odněkud z jižního Polska severně od Krkonoš," vysvětli Štencl.

Kousek listu prošel expertízou, které nepochybně potvrdila, že jde o zmiňovanou varietu. Má totiž dvakrát větší množství genetického materiálu než podobný příbuzný sleziník, což rozbory prokázaly.

Sleziník na sebe upozornil, protože zůstal zelený

Hadcové skály mají velké množstvím hořčíku, na který jsou vázané určité typy rostlin, které toto podloží potřebují. Sleziník, který tam roste, je evropsky významný druh, který botanici ze správy krajinné oblasti pravidelně monitorují.

"Nově objevená varieta sleziníku je ovšem velmi vzácná, tvoří velmi malé populace v řádech jednotek jedinců. Nyní bylo po prvních mraze a podobný příbuzný sleziník nepřezimuje, zaschne a zamrzne. Tento zůstává zelený. Je možné, že tam rostl již dřív, ale nikdo ho tam nikdo neviděl," dodal botanik.

Nepovolený kříž z Vozky zamíří jinam. Správci CHKO se dohodli s autory instalace

Čtyřmetrový kříž, který bez dovolení skupina lidí vztyčila na skálu Vozka, se po dohodě se Správou CHKO Jeseníky přesune na jiné, vhodnější místo. Agentura ochrany přírody a krajiny bude případné pokuty řešit na základě znaleckého posudku o...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Chráněná krajinná oblast Jeseníky

Štítky kapradina, objev, sleziník, varieta, mrazy, chráněná krajinná oblast, Jeseníky, mráz, Česko, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Botanici v Jeseníkách objevili vzácný druh kapradiny. Zůstává zelená i po prvních mrazech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.