Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Rekordní odstřel divočáků nestačí. Myslivci budou číhat i v Hlubočkách

Častý pohyb divokých prasat přímo v Hlubočkách u Olomouce trápí místní obyvatele, vedení obce společně s myslivci plánuje odstřel černé zvěře v okrajových částech vesnice. Kromě likvidace divočáků má situaci zlepšit také přednáška pro obyvatele.

Divoká prasata v Hlubočkách a nedaleké Hrubé Vodě po setmění hledají potravu a ničí při tom zahrady či trávníky. Někteří obyvatelé mají strach o svoji bezpečnost. Myslivci v regionu ročně zastřelí stovky divokých prasat, které se do blízkosti obcí stahují kvůli úbytku vhodných míst s potravou v přírodě.

Většinu lesů v okolí Hluboček vlastní Metropolitní kapitula u svatého Václava v Olomouci (MKO) a Vojenské lesy a statky. Vedení Hluboček dostalo od MKO příslib, že organizace vyčlení jednoho člověka, který bude ochoten zajistit odstřel přímo v obci. „Ovšem při splnění několika přísných podmínek. Musíme vyjednat povolení u orgánů státní správy. Odstřel by byl prováděn v noci," oznámila obec. Odborníci vytipují místa pro možný odstřel. „Rozhodně se nebude jednat o místa v husté zástavbě. Prosíme občany, aby nám nahlašovali místa, kde došlo k opakovanému setkání s divokým prasetem," stojí v oznámení obecního úřadu.

Na sociálních sítích lidé z Hluboček ochotně vytipovávají řadu lokalit, kam divočáci v nedávné době zavítali. Jednou z nejčastěji zmiňovaných je ulice Československé armády, kterou lemuje výběžek lesa Vojenského újezdu Libavá. „Řádí tu každý den, zhruba od 18 hodin až do rána,“ stojí v jednom z komentářů.  

Obec společně s myslivci připraví osvětový materiál s radami, jak by šlo minimalizovat výskyt divokých prasat v okolí obce Hlubočky. Na začátek prosince připravila přednášku na toto téma. „Máme plán přednášku natočit a poskytnout záznam na sociální sítě," uvedlo vedení Hluboček.

Myslivci letos v okolí Hluboček zastřelili rekordní počet divokých prasat, lidé si na sociálních sítích přesto často stěžují na poničené zahrady i pohyb této divoké zvěře v těsné blízkosti bytové zástavby. Hladoví divočáci rozryli část fotbalového hřiště, na louce na okraji Hluboček divoké prase v říjnu napadlo a vážně zranilo psa.

Obyvatelé Hluboček si stěžují na divoká prasata. Lesní zvěř rozryla i hřiště

Obyvatelé Hluboček a Hrubé Vody na Olomoucku si stěžují na divoká prasata. V okrajových částech obcí a chatových oblastech tato lesní zvěř po setmění hledá potravu a ničí zahrady nebo trávníky. Obec nabádá myslivce, aby zvýšili odstřel divokých...

Území obce Hlubočky je pro divoká prasata podle odborníků lákavé díky zdroji vody a blízkosti lesů. Pokud je sucho, pak se prasata stahují k řece Bystřici. Velkým lákadlem je pro divoká prasata také spadané ovoce, zbytky jídla a časté přikrmování zvěře.

Starostka Hluboček Eva Hasníková řekla, že na divoká prasata si stěžují hlavně majitelé chat stojících v lese nebo v jeho těsném sousedství. Divočáky občas mezi panelovými domy zahlédnou i obyvatelé sídliště.

Pachové ohradníky se neosvědčily a jediné, co může divokým prasatům zabránit v průniku na zahradu, je kvalitní plot. Ideální jsou podle starostky elektrické ohradníky, které byly instalovány k domovu důchodců u Hrubé Vody. „Dali to na zahradu a od té doby mají pokoj," podotkla starostka.

Opuštěné chaty jsou terčem zlodějů. Majitelům má pomoct i mobilní aplikace

Po konci rekreační sezony ukládají někteří lidé i své chaty nebo jiné stavby v zahrádkářských koloniích k zimnímu spánku. Právě tyto opuštěné objekty se stávají vyhledávaným cílem zlodějů. Policisté tyto oblasti průběžně kontrolují, radí však co...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Andrea Řoutilová, Michaela Minaříková

Štítky divoké prase, zahrada, trávník, škody, myslivec, Hlubočky, Olomouc, myslivost, les, Hrubá Voda, VLS ČR, Československá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekordní odstřel divočáků nestačí. Myslivci budou číhat i v Hlubočkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.