Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Olomoucký kraj si dnes na řadě míst připomene Sametovou revoluci

Na řadě míst v Olomouckém kraji si dnes lidé připomenou dvaatřicáté výročí Sametové revoluce, která odstartovala přechod země od zločinného komunismu k demokratickému zřízení.

"Pietní akt k uctění Dne boje za svobodu a demokracii se koná ve středu 17. listopadu 2021 v 11 hodin před Právnickou fakultou Univerzity Palackého na tř. 17. listopadu v Olomouci," pozval zájemce na jednu z akcí například primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

Další setkání se již tradičně uskuteční v Prostějově. Hnutí Na rovinu! a spolek Proti zapomnění si chce připomenout nejen Sametovou revoluci, ale také deset let od smrti prezidenta Václava Havla, které uplynou 18. prosince letošního roku.

"Do naší mladé, nedokonalé demokracie se pozvolna vraceli ti, kteří v tom vždycky a za všech režimů uměli chodit. A chodili v tom tak usilovně a nenápadně, až se dostali na pozice, kde opět mohli rozhodovat především ve svůj prospěch a ovlivňovat dění kolem nás," varuje například hnutí.

VIDEO A FOTO: Sametová revoluce v Olomouci aneb plné náměstí či krabice před KSČ

Sametová revoluce se odehrávala v roce 1989 po celé zemi. Také samozřejmě v Olomouci. Pojďme se podívat na dobové fotografie či video, ve kterém je plno záběrů i z Olomouce a vzpomínají v něm pamětníci.

Setkání se uskuteční dnes v 17 hodin na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově u sochy prvního československého prezidenta.

"Rádi se opět uvidíme s těmi, kterým ani dnes není lhostejné, co se kolem nás děje. Kteří si najdou chvilku a přijdou zapálit svíčku, položit květinu, neformálně zavzpomínat a ukázat, že si vážíme svobody," uvedlo hnutí.

Budovy budou nasvícené v národních barvách

V Přerově se dnes bude konat Běh 17. listopadu, v Jeseníku proběhne pietní vzpomínka v 10 hodin u pomníku Obětem komunismu a Lípy svobody v Dukelské ulici. V 17:11 hodin bude na sedmnáct minut nasvícena jesenická radnice v českých národních barvách. Nasvíceno bude také Moravské divadlo Olomouc a Kino Metro 70 Prostějov.

Dnešní datum si země připomíná také v souvislosti s událostmi tragického roku 1939. Mezinárodním dnem studenstva se dnešek stal na základě událostí, ke kterým došlo v období od 28. 10. do 17. 11. v tehdejším Protektorátě Čechy a Morava, 17. listopadu 1939 nacisté nařídili potlačit studentské demonstrace vojenskou silou.

FOTO: Podívejte se na olomoucký listopad 1989 očima přímých svědků

Listopad 1989 očima pamětníků přímo z ulic Olomouce. Tehdejší pocity a nálady ve společnosti stejně jako svoje vlastní vzpomínky popisují pro Olomouckou Drbnu čtyři respondenti. Podívejte se také na dobové fotky.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Prostějov Na rovinu

Štítky Sametová revoluce, výročí, Olomoucký kraj, Prostějov, Olomouc, Václav Havel, Miroslav Žbánek, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, ANO 2011, Právnická fakulta Univerzity Palackého, Tomáš Garrigue Masaryk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj si dnes na řadě míst připomene Sametovou revoluci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.